ISPLAĆENE OBVEZNICE IZDANE ZA IZGRADNJU NOVOG BAZENSKOG KOMPLEKSA

04.10.2016.

U listopadu besplatno plivanje u Bazenima Kantrida

Grad Rijeka je 18. srpnja isplatio i posljednju ratu municipalnih obveznica. Tim povodom, od 1. do 31. listopada svi koji to žele moći će besplatno koristiti plivališta, u terminima namijenjenim građanima.

undefined

U povodu isplate i posljednje rate municipalnih obveznica koje su izdane 2006. godine za izgradnju kompleksa Bazena Kantrida, odlukom Grada Rijeke svi građani koji to žele će od 1. do 31. listopada moći besplatno koristiti Bazene Kantrida i zaplivati u terminima predviđenim za građane.

Ovom simboličnom gestom Grad Rijeka želi još zahvaliti građanima na potpori u realizaciji ovog projekta, ali i obilježiti isplatu obveznica.

Kompleks Bazeni Kantrida sastoji se od pet plivališta, dva fitnessa (za javnost i za sportaše), wellnesa, javne garaže, plaže, šetnice, sunčališta, dva caffe bara, restorana, ronilačkog kluba, 7 prostorija za sportske udruge/klubove, dvije manje kongresne prostorije, 8 uredskih prostorija, javnih trgova, dvije turističke agencije.

Bazeni Kantrida prvenstveno su namijenjeni za obavljanje treninga i natjecanja u vodenim sportovima i to u plivanju, sinkroniziranom plivanju, plivanju s perajama, vaterpolu, skokovima u vodu, ronjenju i triatlonu. No, jednako tako, oni su mjesto rekreacije i bavljenja sportom svih građana Rijeke i okolice.

Kompleks se sastoji od dva olimpijska bazena – dvoranskog plivališta Zdravko Ćiro Kovačić i otvorenog plivališta Ivica Jobo Kurtini. Tu je i bazen za skokove u vodu, 25-metarski bazen te najmanji, dječji bazen. Ukupna vodena površina u kompleksu iznosi 3.300 četvornih metara.

Isto tako, kompleks posjetiteljima nudi i besplatni bežični pristup gradskom internetu, hotSPot rješenje, video stream, podvodne kamere, a u potpunosti je prilagođen i osobama s invaliditetom.

 

PREKO DVA MILIJUNA ULAZA

Od otvaranja kompleksa, 24. srpnja 2008. godine, pa do kraja kolovoza 2016. godine broji se ukupno 2.295.685 ulaza, a dan s najviše ulaza bio je 12. veljače 2016. godine s 1.594 ulaza korisnika. Plivališta koriste sve dobne skupine, od šestog mjeseca života na dalje.

Korisnici sportskog dijela kompleksa su sportski klubovi (domaći i inozemni), ostale udruge,  institucije, tvrtke, reprezentacije (domaće i inozemne) te fizičke osobe.

Članovi sportskih klubova tj. udruga, najbrojniji su korisnici. Veći dio njih je na javnim potrebama Grada Rijeke. Za razdoblje od službenog otvaranja, 24. srpnja 2008. do kraja kolovoza 2016. godine, broji se 1.631.931 ulaza članova sportskih klubova. Broj klubova s godinama je rastao tako je 2008. godine plivališta koristilo 12 klubova, a 2016. godine koristi 18 klubova.

Ostale udruge i institucije na javnim potrebama Grada Rijeke koje koriste plivališta za isto razdoblje ukupno broje 152.996 ulaza. Njih 19 je koristilo plivališta od samih početaka, a u 2016. godini plivališta koriste 26.

Ugovorni korisnici (udruge koje nisu na javnim potrebama, tvrtke, inozemni sportski klubovi i reprezentacije, fizičke osobe i drugi) broje 81.889 ulaza. Oni imaju najveći skok u korištenju pa ih je tako 2009. godine bilo 31, a do kraja 2015. godine koristilo je plivališta njih 107.

Shodno navedenoj analizi ukupno se broji od otvaranja održanih 2.729 natjecanja, od čega najveći broj održao ih se kroz vaterpolo, a slijede plivanje, sinkronizirano plivanje  te skokovi u vodu. Samo u ovoj godini održano je ukupno 259 natjecanja. S obzirom na prilagođenost kompleksa osobama s invaliditetom, Bazeni Kantrida bili su domaćini državnih natjecanja plivača s invaliditetom, festivala plivanja za osobe s invaliditetom kao i otvorenih regionalnih natjecanja u plivanju za osobe s invaliditetom.

Građani su u periodu od otvaranja kompleksa pa sve do kraja kolovoza 2016. godine ušli 293.339 puta na plivališta, a samo ove godine već 22.298 u terminima za građanstvo.

Uz kompleks Bazeni Kantrida izgrađena je i javna garaža na 4 etaže s 144 mjesta od čega je 126 za osobna vozila, 10 za kombi vozila i 8 parkirnih mjesta za osobe s invaliditetom te danas popularna Plaža Ploče dužine 350m i površine 14.000 m², ali i energana s kogeneracijom te javni trgovi.

Plivališta se koriste i za najam inozemnim sportskim klubovima i reprezentacijama pa su tako do sada bazene koristili klubovi i reprezentacije iz više od 50 zemalja. Među ostalima, Kantridu su posjetili članovi plivačkih reprezentacija SAD-a, Japana, Danske, Norveške i drugi.

 

 

Nagrade

1.  Brončana medalja Bazenima Kantrida u kategoriji objekata za vodene sportove od strane Međunarodnog olimpijskog odbora (IOC) i Međunarodnog udruženja za sportske i rekreacijske objekte (IAKS) 2009. godine.

2. Posebno priznanje (IPC Distinction) Bazenima Kantrida od strane Međunarodnog paraolimpijskog odbora, koje se uručuje sportskim objektima prilagođenima osobama s invaliditetom 2009. godine.

3. Plaža Ploče je u sklopu akcije Plavi cvijet dobila posebno priznanje u kategoriji najbolje uređene javne plaže 2011. godine.

4. Plaži Ploče je u sklopu akcije Turistički cvijet – kvaliteta za Hrvatsku dobila nagradu za najbolju plažu u kategoriji urbane/mjesne plaže, u akciji Turistički cvijet – kvaliteta za Hrvatsku koju organizira Hrvatska gospodarska komora 2012. godine.

5. Bazeni Kantrida zauzeli su drugo mjesto u kategoriji sporta u projektu "Najbolje u Hrvatskoj - izabrali građani˝ od strane građana Kvarnera tj. Primorsko-goranske županije, u 2013. godini.

6. Bazeni Kantrida zauzeli su prvo mjesto u kategoriji sporta u projektu "Najbolje u Hrvatskoj - izabrali građani˝ od strane građana Kvarnera tj. Primorsko-goranske županije, u 2014. godini.

 

Gradnja

  • kompleks je veliki tehnički zahtjevan projekt koji se izvodio u 5. faza; od ožujka 2005. do 2. lipnja 2011. godine;
  • broj dana gradnje: 2.283;
  • građevinske radove izvodila je poslovna udruga koju su činile tvrtke Strabag d.d. Zagreb i GP Krk d.d. Krk uz koordinaciju Grada Rijeke, Rijeka sport-a d.o.o. i Energo d.d.;
  • bile su potrebne 32 građevinske dozvole ili dopune istih;
  • atrakcije: kompleks tik uz plažu i more; pomični krov iznad dvoranskog olimpijskog bazena; luk koji je nosač rasvjete iznad otvorenog olimpijskog bazena; kaskadno razvedeni objekt; mogućnost istovremenog odigravanja svih vodenih sportova na pet plivališta unutar kompleksa; cjelogodišnje korištenje otvorenih plivališta (olimpijski bazen i bazen za skokove u vodu) osigurano je postavljanjem presostatskih balona nad oba plivališta; visinska razlika od najniže do najviše točke kompleksa je 26,5 metara (od plaže do terase javne garaže); kompleks je u cijelosti (od trga nad garažom do plažnog pojasa) prilagođen osobama s invaliditetom.
Tagovi: