Zmajevi se vraćaju do prve polovine iduće godine

24.10.2012.

Trsatski zmajevi otpremljeni na rekonstrukciju

Autor: Damir Jevtić

Skulpture baziliska, poznatije kao Trsatski zmajevi, danas, 24. listopada 2012. godine, otpremljene su na restauraciju u Ljevaonicu umjetnina Ujević doo, u Zagreb.

Preuzeta skulptura trsatskog zmaja zbog restauracije i za rekonstrukciju drugog zmaja

Ispred mauzoleja Lavala Nugenta Mir junaka, na Trsatskoj gradini, izvorno su postavljene dvije skulpture baziliska. Nažalost, jedna od skulptura je uništena, a u depou Muzeja grada Rijeke čuvano je oko 70 posto fragmenata te skulpture.

Fragmenti razbijene skulpture i skulptura koja je danas privremeno uklonjena s Trsatske gradine otpremljeni su na restauraciju odnosno rekonstrukciju. Postavljanje obje rekonstruirane i sanirane skulpture baziliska na Trsatsku gradinu, očekuje se u prvoj polovici iduće godine.

Grad Rijeka je 17. rujna 2012. godine raspisao natječaj za realizaciju  programa obnove i rekonstrukcije Trsatskih zmajeva. Postupkom javne nabave izabrana je Ljevaonica umjetnina Ujević d.o.o. iz Zagreba za izvršenje radova. Obnova skulptura provodi se kroz program Radovi na obnovi – konzervatorsko - restauratorski radovi na sanaciji i obnovi skulptura baziliska na Trsatskoj gradini.

Djelatnici Ljevaonice umjetnina Ujević d.o.o. su danas, u jutarnjim satima, pod nadzorom nadležnog konzervatorskog odjela preuzeli skulpturu baziliska s Trsatske gradine te dijelove druge skulpture iz Muzeja grada Rijeke. Potom se skulpture prevezene u radionicu Ljevaonice gdje će se izvršiti konzervatorsko-restauracijski, sanacijski i rekonstrukcijski radovi.

Trsatske zmajeve izradio je austrijski kipar A. D. Fernkorn, u drugoj polovici 19. stoljeća.

Tagovi:
Dijelovi grada:
  • Trsat
Sviđa se korisniku:

Ukupno <3: 5