QR kod za industrijsko i tehničko naslijeđe Europe

22.01.2016.

Svečano otkrivena QR pločica Hostela Dharma

Autor: Damir Jevtić

U četvrtak, 21. siječnja 2016., ispred Hostela Dharma održano je svečano otkrivanje pločice s QR kodom za industrijsko i tehničko naslijeđe Europe. Hostel Dharma i Dvorana kulture „Joga u svakodnevnom životu“ postali su tako prvi objekti u Hrvatskoj s oznakom-pločicom s QR kodom.

Iza QR koda, koji se lako učitava bilo kojim smartphoneom, krije se priča o revitalizaciji dijela nekadašnjeg industrijskog kompleksa Plumbum - Vulkan u hostel i dvoranu kulture.

Otkrivanju i prezentaciji pločica nazočili su gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel, pročelnik Odjela za poduzetništvo Grada Rijeke Andrija Vitezić, direktor Turističke zajednice Grada Rijeke Petar Škarpa, savjetnik ministra turizma Ivo Bašić, direktorica Hostela Dharma Vera Lončar, direktor tvrtke HARA d.o.o. Andro Stošić, arhitektica hostela Petra Karuza, te predsjednik Udruge Joga u svakodnevnom životu Neven Tomašić.

Projekt rekonstrukcije i prenamjene bivše industrijske hale s pripadajućim prostorijama započeo je 2011. godine, a u proljeće 2013. službeno su otvoreni i počeli s radom Hostel Dharma, bistro Tifan Co i Dvorana kulture „Joga u svakodnevnom životu“.

Po uzoru na brojne europske gradove nekadašnji industrijski kompleks Vulkan prenamijenjen je u hostel. Uredski prostori pretvoreni su u ugodne hotelske sobe dok je hala industrijskog pogona prenamijenjena u Dvoranu kulture, višenamjenski prostor s mogućnošću prilagodbe svakoj novoj situaciji i želji gosta.

O uspjehu Dharma Hostela govori i činjenica da ga je najpoznatiji svjetski turistički vodič „Lonely Planet“ proglasio jednim od tri najbolja hostela u Hrvatskoj, te uvrstio među pet preporučenih ugostiteljsko-smještajnih objekata na Kvarneru kao i među dvadeset najboljih hostela u Europi u svojoj kategoriji ponude.