Rijeka 18.1.2017.

19.01.2017.

Svečano obilježena 50. godišnjica djelovanja Medžlisa Islamske zajednice u Rijeci

Medžilis Islamske zajednice u Rijeci početkom godine obilježio je 50. godišnjicu djelovanja otvorenjem izložbe Kur'ana, potom fotografija i dokumenata koji oslikavaju dosadašnje djelovanje Medžlisa te predstavljanjem knjige Ševka Omerbašića "Jadranski dragulji", izvijestili su u srijedu na konferenciji za novinare u riječkom Islamskom centru.

Islamski centar

Potpredsjednica Medžlisa Esma Halepović Đečević podsjetila je da je službeno Islamska zajednica u Rijeci počela djelovati 1966.

"Isprava su muslimanski vjernici svoje vjerske obrede obavljali u privatnim stanovima, a poslije je kupljen namjenski prostor na Trgu Grivica u središtu grada. Danas riječka islamska zajednica sjedište ima u reprezentativnoj građevini, jednom od najljepših islamskih centara u Europi", kazala je Halepović Đečević.

Tijekom svečanog obilježavanja 50. godišnjice Medžlisa izloženi su mushafi, odnosno primjerci Kur'ana koje je bivši muftija Islamske zajednice u Hrvatskoj Ševko Omerbašić darovao toj zajednici, a među njima su i darovi muftiji čelnika brojnih zemalja i vjerskih zajednica iz islamskog svijeta", rekao je glavni riječki imam Hajrudin Mujkanović.

Kako je izviješteno, svečanost obilježavanja 50. godišnjice djelovanja Medžilisa Islamske zajednice 13. siječnja počela je džuma namazom kojeg je predvodio muftija Aziz Hasanović.

Uslijedilo je predstavljanje knjige Ševka Omerbašića "Jadranski dragulji", u kojoj istražuje život i djelovanje Dževhera Sikillija, utemeljitelja Kaira i osnivača tamošnjeg sveučilišta El Ezhera, za kojeg se, kaže Mujkanović, pretpostavlja da je bio hrvatskog porijekla.

Uz Sikillija, Omerbašić u knjizi piše i o drugim Slavenima u muslimanskom svijetu i muslimanima u svijetu.