Ovog vikenda velika završnica festivala

11.04.2019.

Sve je spremno za Homo si teć: S Korza u nedjelju starta čak osam utrka

Ovog vikenda održat će se završnica 23. festivala rekreacije i sporta „Homo si teć“, pa će se tako prvo u subotu na Gatu Karoline Riječke održati predstavljanje sportskih klubova s područja Rijeke i Primorsko-goranske županije, a u nedjelju s Korza starta čak osam utrka, među kojima i utrka građana Homo si teć.

Ovog vikenda održat će se završnica 23. festivala rekreacije i sporta „Homo si teć“, pa će se tako prvo u sobutu na Gatu Karoline Riječke održati predstavljanje sportskih klubova s područja Rijeke i Primorsko-goranske županije, a u nedjelju s Korza starta čak osam utrka, među kojima i utrka građana Homo si teć.
Foto: press materijal

Prije više od 20 godina, točnije 1998., održana je prva Homo si teć utrka, danas izrasla u trotjedni festivala sporta i rekreacije. Inicijalno ideja sportskog novinara Novog lista Orlanda Rivettija, nastala potpuno spontano s idejom promicanja rekreacije, prerasla je kroz godine u najveći domaći sportski događaj ove vrste. Od početka su podršku manifestaciji dali Grad Rijeka, Novi listu i brojni sponzori,  a građanima su je prigrlili kao svoju, svaki put preplavljujući riječke ulice u prepoznatljivim Homo si teć majicama.

17.000 trkača

"Pred nama je završnica 23. izdanja festivala, u sklopu koje će nam se prvo u subotu na Gatu Karoline Riječke predstaviti niz klubova s područja Rijeke i Primorsko goranske županije, a potom smo u nedjelju na Korzu s kojeg starta čak 8 utrka: 4. riječki maraton, 18. riječki polumaraton, utrka štafeta 3x7km, Desetka powered by Heineken, Erste Petica, dm mići trk, Memorijalna utrka Milke Milinković i utrka građana Homo si teć", najavila je predsjednica Riječkog sportskog saveza Dorotea Pešić Bukovac, dodavši kako se očekuje preko 17 000 trkača.

Ovog vikenda održat će se završnica 23. festivala rekreacije i sporta „Homo si teć“, pa će se tako prvo u sobutu na Gatu Karoline Riječke održati predstavljanje sportskih klubova s područja Rijeke i Primorsko-goranske županije, a u nedjelju s Korza starta čak osam utrka, među kojima i utrka građana Homo si teć. "Upravo u tom masovnom odazivu građana leži najveća vrijednost ovog događaja, stoga svakako pozivamo građane Rijeke da i ovoga puta ispune centar grada, potpuno zatvoren za promet, te stvore veličanstvenu sliku Rijeke koja trči,” nadovezao se v.d. pročelnika Grada Rijeke za sport i tehničku kulturu Renato Kostović.

Humanitarna strana

Prijave za natjecateljske utrke zatvorene su krajem prošlog tjedna i na njima će se naći gotovo 1400 trkača, od čega ih polovica dolazi izvan Hrvatske, odnosno iz okolnih zemalja, ali i dobrog dijela europskih država te SAD-a, Kanade, Kine, Irana, Brazila, Južne Afrike, Etiopije i Kenije. Utrke startaju s Korza u nedjelju u 9:30.

Festival ima i svoju humanitarnu notu: ovoga puta prodajom majica i narukvica građani doniraju Društvo za dječju kirurgiju Kantrida. Prodaja se odvija u šatoru postavljenom na Korzu sve do kraja festivala. Cijena majice i narukvice je 50 kn, od čega u donacije odlazi 10 kn. Službene majice mogu se naći i u Sport Vision trgovinama.

Generalni pokrovitelj festivala je Erste banka i dm-drogerie markt, a među zlatnim su pokroviteljima i A1 i dm.

Sve dodatne informacije mogu se naći na službenoj stranici Festivala rekreacije i sporta „Homo si teć“.