"Doktorica priča" poučavala Riječane

12.06.2012.

Susan Perrow gostovala u Rijeci

Autor: Zoran Krušvar

Australijska učiteljica i spisateljica Susan Perrow, poznata po svojim terapijskim pričama za djecu, boravila je proteklih dana u Rijeci. Tom je prilikom ova svjetski poznata autorica održala nekoliko radionica koje su privukle velik broj zainteresiranih. I sama waldorfska učiteljica, Perrow je došla na poziv Osnovne waldorfske škole u Rijeci te je istakla važnost waldorfskog obrazovanja za vlastiti rad.

Susan Perrow

Već gotovo trideset godina Susan Perrow bavi se proučavanjem priča različitih kultura te važnošću pripovijedanja. Posebno se istakla proučavanjem korištenja priča u terapijske svrhe, a jedna od njenih knjiga "Bajke i priče za laku noć – Terapeutske priče za djecu" objavljena je i kod nas. Zainteresirani su tako proteklih dana mogli naučiti nešto o snazi i ljekovitoj moći priče, terapeutskom pripovijedanju te o kreativnom i učinkovitom pristupu discipliniranja djece.

Snimku razgovora koji smo sa Susan Perrow obavili tom prilikom možete pogledati u prilogu. Razgovor je na engleskom jeziku:

 

Susan Perrow je u Hrvatskoj bila gošća Osnovne Waldorfske škole iz Rijeke – škole koja i sama ima svoju priču s kojom su nas upoznali sami waldorfski roditelji.

Prije stotinjak godina filozof, odgajatelj, pisac i antropozof Rudolf Steiner osmislio je i stvorio svoj pedagoški pristup. Steiner je rođen 1861. godine u Donjem Kraljevcu u Hrvatskoj. 1919 godine na zamolbu zaposlenika Waldorf-Astorije u Stuttgartu osnovao je  školu s novim pristupom za djecu. Principi odgoja po Steinerovim uvidima pokazali su se toliko pozitivni da su Steinerove ili Waldorfske škole počele nicati širom svijeta. U 2012. godini u 60 zemalja postoji 1025 Steinerovih škola, 2000 vrtića i 629 Steinerovih institucija specijalnog obrazovanja. Veoma je zanimljivo da je većina njih nastalo na inicijativu roditelja.

Isto je tako 2000. godine osnovana osnovna Waldorfska škola u Rijeci. U zadnjih je 12 godina bila inspirativna svoj onoj djeci i roditeljima koji su za njih željeli prirodno odrastanje uz slobodu kreativnog izražavanja.

Škola kroz godine bilježi uspjehe koji se najviše vide kroz samopouzdanje djece. Steinerova pedagogija se između ostalog zasniva na poticanju i razvijanju potencijala svakog pojedinog djeteta.

U novoj školskoj godini 2012/13 škola bilježi novi uzlazni trend upisa prvašića. Time se pojavila potreba za novim i većim prostorima, za koje će se u suradnji i dobrom voljom ljudi i gradske uprave Rijeke naći adekvatno rješenje.

Trenutno država subvencionira samo 10% od ukupnih troškova škole, a ostalo snose roditelji, Grad Rijeka, Primorsko-Goranska Županija, donatori i odgajatelji/učitelji koji za svoj rad već nekoliko godina primaju 30% nižu financijsku naknadu od učitelja u državnim školama.

Roditelji Waldorfske škole Rijeka zahvalni su što se i u Hrvatskoj podržava mogućnost različitih pedagoških pristupa obrazovanju te da će obrazovanje djece u Waldorfskoj školi biti dostupnije svima koji to odaberu za svoju djecu.

Ispred waldorfskih roditelja nekoliko riječi o Susan Perrow i o Waldorfskoj školi Rijeka rekla nam je i majka waldorfske učenice, Dijana Grbac:

 

 

Tagovi:
Sviđa se korisniku:

Ukupno <3: 2