Najavljen niz događanja

18.04.2019.

"Slobodna Rijeka": Najavljen program proslave Dana oslobođenja Rijeke od fašizma

Rijeka će obljetnicu oslobođenja od fašizma u Drugom svjetskom ratu ove godine proslaviti programom pod nazivom Slobodna Rijeka koji obuhvaća čitav niz događaja u organizaciji tvrtke Rijeka 2020 koja provodi projekt Europske prijestolnice kulture, Grada Rijeke, Zaklade Friedrich Ebert, Udruge antifašističkih boraca i antifašista grada Rijeke, Saveza antifašista Primorsko-goranske županije i Povijesnog društva Rijeka.

Rijeka će obljetnicu oslobođenja od fašizma u Drugom svjetskom ratu ove godine proslaviti programom pod nazivom Slobodna Rijeka koji obuhvaća čitav niz događaja u organizaciji tvrtke Rijeka 2020 koja provodi projekt Europske prijestolnice kulture, Grada Rijeke, Zaklade Friedrich Ebert, Udruge antifašističkih boraca i antifašista grada Rijeke, Saveza antifašista Primorsko-goranske županije i Povijesnog društva Rijeka.

Tako će se godišnjica oslobođenja Rijeke u Drugom svjetskom ratu obilježavati od 29. travnja do 6. svibnja, a pripremljeni program danas su na konferenciji za medije predstavili Vojko Obersnel, gradonačelnik Rijeke, Arsen Cimaš, predsjednik Udruge antifašističkih boraca i antifašista grada Rijeke, Dinko Tamarut, potpredsjednik Udruge antifašističkih boraca i antifašista grada Rijeke i Lela Vujanić, voditeljica programskog pravca Kuhinja, TD Rijeka 2020.

Kako je naglasio riječki gradonačelnik Vojko Obersnel, jedan od programskih pravaca Europske prijestolnice kulture 2020 vezan je uz temu antifašizma, odnosno praktički iz nje proizlazi, pa je ove godine partner u organizaciji i tvrtka Rijeka 2020.

Rijeka 2020 partner u organizaciji

„Čitav projekt kojim se Rijeka predstavlja Europi nosi zajednički nazivnik Luka različitosti. Te različitosti ne bi bilo da nije bilo antifašističke borbe i u konačnici pobjede nad fašizmom, jer je upravo fašizam bio ideologija koja je zatirala različitost. Slobodna i ujedinjena Europa nastala je na temeljima antifašizma“, kazao je gradonačelnik te dodao kako obilježavanje Dana oslobođenja Rijeke od fašizma ne čine samo polaganja vijenaca i svečana akademija, već raznolik program s čitavim nizom događanja.

Proslava Dana oslobođenja Rijeke od fašizma uz program Slobodna Rijeka započinje u ponedjeljak, 29. travnja, u 12.30 sati, predavanjem Tvrtka Jakovine na temu Pobjeda „grada koji teče“ Rijeka 1945. – 2019. koje će se održati u Gradskoj vijećnici Grada Rijeke. Organizatori predavanja su Udruga antifašističkih boraca i antifašista grada Rijeke, Savez antifašističkih boraca PGŽ-a i Povijesno društvo Rijeka.

Isti dan u organizaciji Grada Rijeke i Zaklada Friedrich Ebert u Hrvatskom kulturnom domu na Sušaku u 20 sati bit će prikazana predstava Reflektor teatra iz Beograda pod nazivom „Smrt fašizmu! O ribarima i slobodi!“ Nakon predstave, u 21.15 sati u atriju HKD-a na Sušaku, počinje panel rasprava o predstavi u kojoj će sudjelovati: direktorica Zaklade Friedrich Ebert Zagreb Turkan Karakurt, gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel, Tvrtko Jakovina te glumice Nina Nešković i Sunčica Milanović.

U četvrtak, 2. svibnja, u 19 sati, u Antikvarijatu Ex Libris bit će predstavljena knjiga Umberta Eca “Vječni fašizam”, u prijevodu Damira Grubiše, izdavača TIM Press iz Zagreba. Organizatori su Savez antifašističkih boraca i antifašista Primorsko-goranske županije.

Na Dan oslobođenja Rijeke od fašizma, u petak, 3. svibnja, u jutarnjim satima tradicionalno će se položiti vijenci, a podne započeti i svečana Akademija u Pomorskom i povijesnom muzeju Hrvatskog primorja. Organizatori akademije su Grad Rijeka i Udruga antifašističkih boraca i antifašista grada Rijeke.

U 16 sati, u RiHubu (Ivana Grohovca 1/a) slijedi tribina o omladinskom i nezavisnom izdavaštvu „Antifašizam nekad i sad“. Na tribini će govoriti novinari i urednici nekadašnjih i današnjih, kultnih omladinskih i nezavisnih medija (Arkzin, Val, Zin Zin, Slobodni Filozofski) koji su promovirali vrijednosti antifašizma.

U istom prostoru, u 18 sati bit će otvorena izložba anarho-komunističkih i situacionističkih fanzina iz zbirke Giovannija Morbina. Oba događanja se održavaju u organizaciji TD Rijeka 2020-Europska prijestolnica kulture.

U večernjim satima održat će program Zborsko pjevanje i aktivističko kuhanje na Kontu. Kako je prigodom predstavljanja naglasila Lela Vujanić, voditeljica programskog pravca Kuhinja Rijeke 2020-EPK, u programu nazvanom Radnička menza za građanska nepca, bit će podijeljeno 500 porcija jela koje će aktivist pripremiti na licu mjesta. Vujanić je kazala kako je antifašizam duboko riječka tema i u Rijeci je, za razliku od nekih drugih sredina, ponosan i glasan. U 19.30 sati nastupit će lokalni i regionalni zborovi s partizanskim i antifašističkim repertoarom. Na pozornicu će se popeti brojni angažirani i aktivistički zborovi – zbor Praksa iz Pule, ZBORXOP i Domaći gosti iz Zagreba, VINS iz Rijeke – ali i oni koji već desetljećima baštine vrijednosti antifašizma: Mješoviti pjevački zbor Kulturno-umjetničke udruge Jeka Primorja. Koncert će uz aktivističko kuhanje za zajednicu trajati do 22 sata.

Organizator ovog događanja je Rijeka 2020-Europska prijestolnica kulture.

Proslavu Dana oslobođenja Rijeke od fašizma uz program Slobodna Rijeka zaključit će 6. svibnja, s početkom u 12 sati, predstavljanje rezultata istraživanja Mladih u Hrvatskoj Zaklade Fridrich Ebert i panel rasprava na temu: “Mladi u Hrvatskoj: stavovi, vrijednosti, potencijali” Gradskoj vijećnici Grada Rijeke. Organizatori su Grad Rijeka i Zaklada Friedrich Ebert, a sudionici: Bojana Ćulum, Odsjek za pedagogiju Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci, Vlasta llišin, Institut za društvena istraživanja u Zagrebu, Marko Kovačić, Institut za društvena istraživanja u Zagrebu, Kruno Topolski, bivši predsjednik Studentskog zbora Sveučilišta u Rijeci, Ivan Cerovac, Odsjek za filozofiju Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci.

Slobodna Rijeka dio je projekta Easy towns II kojeg sufinancira Europska unija u okviru programa Europa za građane.

Cjelokupni program dostupan je OVDJE.

Tagovi: