Kolona sjećanja

10.07.2017.

Sjećanje na žrtve Srebrenice: mimohod, prigodna molitva i polaganje ruža u more

Autor: Ana Sušić

Povodom 22 godine od genocida u Srebrenici, u organizaciji Vijeća bošnjačke nacionalne manjine Grada Rijeke centrom grada prošla je kolona sjećanja kojom se odala počast za 8372 žrtve Srebrenice.

Sjećanje na žrtve Srebrenice: mimohod, prigodna molitva i polaganje ruža u more

Kao i prethodnih godina, u znak sjećanja na 11. srpnja 1995. godine kada je u Srebrenici počinjen genocid nad više od 8000 Bošnjaka, u Rijeci je organiziran mimohodom sjećanja pod nazivom „Srebrenica svijetom hodi“.

Želeći podsjetiti da se ovaj, ali i svi drugi zločini, ne smiju zaboraviti, kao i poslati poruku da se takvo zlo nikada, nigdje i nikome ne smije ponoviti, građani Rijeke u koloni su prošli gradom, u znak sjećanja na sve nevine žrtve. U ime Grada Rijeke, događaju je nazočio gradonačelnik Vojko Obersnel.

Kolona sjećanja krenula je od Mosta branitelja na Delti, preko Korza te do Gata Karoline Riječke, gdje je pročitana prigodna molitva za žrtve Srebrenice i kao znak buđenja novog života, 22 bijele ruže položene su u more.

„Ova akcija je poziv svim građanima Republike Hrvatske, pripadnicima svih društvenih, nacionalnih, političkih i drugih opredjeljenja, da udružimo misli, snage i nastojanja u jednom, a to je nastojanje da svijet postane bolje mjesto za sve. Svijet sloge, pomirenja i mira, svijet suradnje i povjerenja“, poručili su organizatori.