KD Čistoća ovoga je ljeta pripremila sezonske gredice s temom industrijske baštine Rijeke

27.07.2015.

Sezonske cvjetne gredice s temom industrijske baštine Rijeke

KD Čistoća ovoga je ljeta pripremila sezonske gredice s temom industrijske baštine Rijeke, nastavljajući time niz poveznica s bogatim riječkim kulturnim naslijeđem koji je započet prošle godine temom secesije u Rijeci. Dovoljno je prošetati se Jelačićevog trga ili pak do trga Žabica i s terase Kapucinske crkve Gospe Lurdske pogledati cvjetne gredice.

Sezonske cvjetne gredice s temom industrijske baštine Rijeke

Projekte tipiziranih cvjetnih gredica vodi Bia Gec uz suradnike iz radne jedinice Održavanje zelenih površina KD Čistoće. Ovakve  cvjetne gredice odražavaju specifičan senzibilitet za kulturno-povijesno naslijeđe i njegovu revalorizaciju u posve kreativnom mediju – cvjetnim gredicama - po čemu je Rijeke sada već postala prepoznatljiva.

Veliko industrijsko naslijeđe grada Rijeke nedavno je objedinjeno i digitalizirano u sklopu projekta čiji je nositelj Centar za industrijsku baštinu Sveučilišta u Rijeci, u obliku platforme za unos podataka o kulturnoj baštini grada Rijeke. Istraživanjem upravo te stranice kao i konturnih linija pojedinih elemenata riječke industrijske baštine, osmišljen je motiv ljetnih gredica 2015.

Snažne i jasne linije koje su nositelji industrijskog naslijeđa izvrsna su konceptualna osnova za dizajn neobičnih i upečatljivih cvjetnih partera. Izraženi kontrasti i dinamične linije izvedene kroz cvjetne plohe stvaraju intenzivni utisak na prolaznike s ciljem da ih se zainteresira za ovo specifično blago riječke arhitekture.

Kako poručuju iz KD Čistoća, neke vrste cvijeća pate na vrućinama kojima svjedočimo posljednjih dana; begonije i cinerarije tek možemo očekivati u svojem punom sjaju kad malo padnu temperature. Prošlogodišnje vlažno i hladnije ljeto puno im je više odgovaralo. Za razliku od njih, zelenim i crvenim batatima te margaritama ovakva klima izrazito odgovara, što se vidi po bujnom rastu i kondiciji biljaka.

Tako na Trgu Bana Josipa Jelačića možemo vidjeti cvjetni uzorak u obliku krana lučkih dizalica, uzorak oblika nekadašnjeg zakretnog mosta s ulaza u Mrtvi kanal na gredici u Krešimirovoj ulici, krovovi hala bivše tvornice Torpedo ocrtavaju se na gredici na Krnjevu, na kraju Zvonimirove i početku Liburnijske ulice i parku Mlaka, dok nam gredica na Žabici, gredica u ulici Janka Polić Kamova pokazuju oblike zupčanika strojeva, a uzorak zupčanika cvijećem je obrađen na još nekoliko mjesta u gradu.