Posjeta ostacima „Alpskog bedema“

22.06.2010.

Šetnja napuštenim utvrdama Sv. Katarina i Veli vrh

Autor: Zoran Krušvar

Nakon zanimljivog i izuzetno dobro posjećenog predavanja Vladimira Tonića u "Klubu Sušačana", odlučili smo poći s njim u staro riječko podzemlje.

Ostaci vojnih objekata na Sv. Katarini i Velom vrhu, tek su dio talijanskih pograničnih fortifikacija iz vremena prije drugog svjetskog rata, poznatih pod nazivom "Alpski bedem". Igrale su značajnu ulogu prilikom bitke za oslobođenje Rijeke, pokazavši se u tim okolnostima praktički neosvojivim. Više od pola stoljeća kasnije, djeluju još uvijek impozantno i pobuđuju maštu građana. Iako su fantastične priče o beskonačnim tunelima samo fikcija, stare utvrde bez sumnje predstavljaju atraktivnu povijesnu baštinu kojoj je potrebno pronaći neku adekvatnu uporabnu funkciju.

Uz stručno vodstvo Vladimira Tonića obišli smo najprije objekt "Sv. Katarina B", koji je ujedno i naš najočuvaniji primjer talijanske vojne arhitekture. Stotine metara hodnika, stepeništa, topovske i mitraljeske kupole te osmatračnice čine ovu lokaciju vrlo prilagodljivom. Lako je na toj lokaciji zamisliti muzej "Bitke za Rijeku", kao centralnu točku spomen parka koji bi mogao zauzimati i prostor Sv. Katarine i prostor Velog vrha.

 

Kratku snimku iz unutrašnjosti tog kompleksa možete vidjeti ovdje:

 

Nekoliko dodatnih riječi o objektu, kao i snimke ispred ulaza te snimke fotofonske stanice koja je služila za komunikaciju između susjednih fortifikacija, možete čuti i vidjeti ovdje:

 

Nakon posjete Sv. Katarini, uputili smo se i do fortifikacije na Velom vrhu. Za razliku od prethodne izuzetno očuvane građevine, s kamufliranim i teško uočljivim kupolama, na Velom vrhu kupole izgledaju vrlo impozantno i teško ih je ne uočiti, dok je unutrašnjost kompleksa prilikom povlačenja okupacijskih snaga bila minirana. Zbog toga je objekt teže prohodan i još uvijek postoji opasnost od zaostalih minsko - eksplozivnih sredstava te se ne preporučuje ulazak, a posebice se ne preporučuje nikakvo kopanje ili pomicanje ičega.

 

Snimku s Velog vrha pogledajte ovdje:

 

 

Ako se želite informirati o predavanju koje je Vladimir Tonić održao u "Klubu Sušačana", možete to učiniti ovdje.

Tagovi:
Dijelovi grada:
  • Kozala
Sviđa se korisniku:

Ukupno <3: 4