Akcija nadzora pješaka u prometu

23.02.2018.

Sankcionirano 20 pješaka za nepropisno prelaženje ceste

Autor: PU Primorsko Goranska

Jučer je na prometnicama u nadležnosti Policijske uprave primorsko-goranske provedena preventivno-represivna akcija prometne policije usmjerena na zaštitu pješaka u prometu, te poštivanje obveza vozača prema pješacima.

 Zaštita pješaka u prometu

Tijekom akcije pješacima je izrečeno 20 mjera, od kojih je 17 zbog prelaženja na prijelazima na crveno svjetlo za pješake, a tri za pješake koji su prelazili  kolnik izvan obilježenog pješačkog prijelaza. Od navedenih mjera izrečeno je pet novčanih kazni i 15 upozorenja.

U akciji su evidentirana i 86 prekršaja koje su počinili vozači. Tako 24 vozača nisu poštivala prednosti prolaska pješaka, jedan vozač je počinio prekršaj koji se odnosi na ugrožavanje pješaka prilikom skretanja u bočnu ulicu, dok se 61 prekršaj vozača odnosi na ostale prekršaje. Zbog počinjenih prekršaja nad pješacima kažnjena su 53 vozača novčanim kaznama, a 33 su dobila upozorenja.

Akcija je provedena prema Planu „Zaštite pješaka u prometu“ Službe za sigurnost cestovnog prometa PU primorsko-goranske s ciljem smanjenja broja prometnih nesreća i posljedica u kojima sudjeluju pješaci, te upućivanja pješaka na pravilno sudjelovanju u prometu, a vozača na obvezu poštivanja prednosti prolaska pješaka na obilježenim pješačkim prijelazima.

Inače, najčešće greške vozača zbog kojih stradavaju pješaci su nepropisna i neprilagođena brzina i nepoštivanje prednosti prolaska pješaka, dok su najčešće greške pješaka nepropisno prelaženje preko kolnika te prelaženje na znak crvenog svjetlo na semaforu za pješake. Napominjemo da je tijekom mjeseca siječnja 2018. na prometnicama naše županije evidentirano 11 prometnih nesreća u kojima su ozlijeđeni pješaci. U tim nesrećama jedan pješak zadobio je teške tjelesne ozljede, dok ih je devet lakše ozlijeđeno.

Pješaci su jedna od  najugroženijih skupina sudionika u prometu, posebice kada je riječ o djeci i pješacima starije životne dobi. Stoga će policija i u narednom razdoblju nastaviti s provođenjem ovakvih akcija čiji je cilj podići na višu razinu stanje sigurnosti u prometu na cestama, kao i smanjiti stradavanje svih sudionika u prometu.