TRODNEVNA MANIFESTACIJA

17.03.2017.

Rijeka za Svjetski dan voda obnovila svoju povijesnu vodospremu "Pećine"

Otvorenjem prve obnovljene povijesne riječke vodospreme „Pećine“ u ponedjeljak će započeti trodnevna manifestacija kojom će se u Rijeci obilježiti Svjetski dan voda, 22. ožujka, najavili su na konferenciji za medije direktor KD-a Vodovod i kanalizacija Andrej Marochini i pomoćnik direktora za tehničke poslove u tom komunalnom društvu Dražen Strčić.

Otvorenjem prve obnovljene povijesne riječke vodospreme „Pećine“ u ponedjeljak će započeti trodnevna manifestacija kojom će se u Rijeci obilježiti Svjetski dan voda, 22. ožujka, najavili su na konferenciji za medije direktor KD-a Vodovod i kanalizacija Andrej Marochini i pomoćnik direktora za tehničke poslove u tom komunalnom društvu Dražen Strčić.

Grad Rijeka i Komunalno društvo Vodovod i kanalizacija u sklopu projekta obnove četiriju riječkih povijesnih vodosprema obnovili su prvo vodospremu "Pećine, koju će javnosti predstaviti uoči Svjetskog dana voda u ponedjeljak, 20. ožujka.

Uređenje prostora vodospreme "Pećine" vezuje se uz njeno uže okruženje u kojem su se nalaze sadržaji namijenjeni djeci predškolske i školske dobi. Izravno se naslanja na dječji vrtić "Vežica" smješten u zgradi nekadašnje Pučke škole koja je građena u isto vrijeme kad i vodosprema, dok se u neposrednoj blizini nalaze još osnovna škola "Vežica", vrtić "Galeb" i javni park u centru Podvežica.

U sanaciju vodospreme „Pećine", kao što je i najavljeno prije točno godinu dana, krenulo se radi vidnih oštećenja nadzemnog dijela građevine. Sredinom listopada 2016. započelo se sa sanacijom pročelja, a svi su radovi bili gotovi do kraja studenog prošle godine. Vrijednost radova iznosi 126 tisuća kuna.

S obzirom na to da se radi o vrlo kvalitetnom primjeru povijesne industrijske arhitekture iz prve polovice dvadesetog stoljeća radovi su povjereni  tvrtki „Fidal" d.o.o., specijaliziranoj za sanaciju sličnih objekata i zaštitu kulturnih dobara.

„Našu namjeru da ovu vodospremu stavimo u funkciju javnosti, odnosno riječke djece, već su prepoznali u obližnjoj školi i vrtiću. Unutarnji prostor vodospreme već je ukrašen likovnim radovima školske djece, a dječji vrtić Vežica, za koji smo otvorili vrata prema našoj vodospremi, u svoj je program već uvrstila njezino korištenje“, rekao je direktor Marochini .

Potencijal vodospreme prepoznali su i u Društvu naša djeca koje će dio svojih aktivnosti u sklopu Škole mladih čuvara čovjekovog okoliša provoditi upravo na vodospremi Pećine. Ona će također postati mjesto na kojem će održavati i brojne radionice Prirodoslovnog muzeja, a jedan dan u tjednu bit će otvorena i za posjetitelje.

Prema riječima Dražena Strčića, projekt obnove povijesnih vodosprema nastavit će se i u godinama koje su pred nama. Već su u tijeku radovi na vodospremi „Sveti Križ“, a u naredne dvije do tri godine obnavljaju se i preostale povijesne vodospreme: „Vidikovac“ i  „Podvežica“.

U okviru obilježavanja Svjetskog dana voda u utorak, 21. ožujka, u Gradskoj će se vijećnici održati i predavanja o važnosti vode i Rječine kojem će prisustvovati Mladi čuvari okoliša DND Rijeka te učenici OŠ Dolac, a u srijedu, 22. ožujka, u 11 sati na Trgu 128. brigade HV-a djelatnici VIK-ovog laboratorija u suradnji s Nastavnim zavodom za javno zdravstvo javno će demonstrirati proces uzorkovanja vode izravno iz gradske špine i provjeru njezine kvalitete.

Ističući da je ViK samo u prošloj godini dovršio radove na projektima vrijednim ukupno 125 milijuna kuna, kojima je Rijeka dobila gotovo 50 kilometara vodovoda i kanalizacije, direktor Marochini također je podsjetio i na skori početak izgradnje jednog od najvećih hrvatskih projekata u komunalnoj infrastrukturi, vrijednosti čak 1,76 milijardi kuna, koji će se realizirati na području Rijeke, Viškova, Čavala i Jelenja.

Riječ je o golemom projektu pročišćavanja i odvodnje otpadnih voda koji se planira završiti do 2023. godine. Uključuje izgradnju modernijeg uređaja višeg stupnja pročišćavanje otpadnih voda u na Delti, rekonstrukciju oko 217 kilometara kanalizacije, izgradnju 126 crpnih stanica s istovremenim radovima na čak 100 kilometara javne vodoopskrbe. Za realizaciju projekta, iz Kohezijskog fonda Europske očekuje se se bespovratnih 70% sredstva, a iz nacionalnih sredstava preostalih 30%.

Umjesto dosadašnjih 70%, na sustav javne odvodnje bit će priključeno 92%  stanovništva na tom području, što izravno utječe na smanjenje direktnog ispuštanja nepročišćenih otpadnih voda u more i tlo.

Što sve donosi projekt i kakav je njegov značaj za buduće generacije, može se pogledati u prezentaciji koju je za KD Vodovod i kanalizaciju izradio Kreativni odjel d.o.o. Rijeka.