ISKORISTILA SREDSTVA IZ FONDOVA

07.02.2017.

Rijeka vodeći grad u energetskoj obnovi zgrada

Rijeka je vodeći hrvatski grad u energetskoj obnovi zgrada – ostvaruje 30-ak projekata energetske obnove vrtića i škola, a na nedavno zaključeni natječaj za energetsku obnovu višestambenih zgrada prijavilo se 130 zgrada, najviše u Hrvatskoj.

U sklopu projekta Build Up Skills Croatia, ili skraćeno Croskills, održano je 21. i 22. studenog u opatijskom Hotelu Bristol treće nacionalno savjetovanje na temu izobrazbe građevinskih radnika u energetskoj učinkovitosti.

Uz posljednju u nizu, energetsku obnovu OŠ „Nikola Tesla“ za koju je Grad Rijeka kao osnivač osigurao 3,4 milijuna kuna, dok je iz Europskog fonda za regionalni razvoj i Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost izdvojeno nepovratnih 3,7 milijuna kuna, riječka gradska uprava ostvarila je pravo i na bespovratna sredstva za energetsku obnovu još tri objekta – školu i dva vrtića, na osnovi javnog poziva Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja iz 2015. godine.

Prema riječima gradonačelnika Vojka Obersnela na jučerašnjem predstavljanju radova na OŠ Nikola Tesla, trenutno je u fazi realizacije oko 30 projekata energetske obnove riječkih vrtića i škola, ukupne vrijednosti 68,5 milijuna kuna. Od toga se 27,5 milijuna kuna osigurava iz fondova, dok se ostatak odnosi na proračunska sredstva grada.

Za 19 projekata već su odobrena bespovratna sredstva, a dio je u fazi prijave na natječaj čiji će se rezultati znati početkom ljeta. Ukupna vrijednost tih projekata je 12,5 milijuna kuna, od kojih se 7,6 milijuna kuna osigurava iz europskih fondova i Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, a 4,9 milijuna iz riječkog proračuna.

Za projekte koji su u fazi prijave predviđa se ukupno 56 milijuna kuna, od toga 19,9 iz europskog fonda, a 35,9 milijuna kuna iz gradskog proračuna.

Rijeka je najuspješnija u projektima energetske obnove zgrada jer se u taj posao krenulo vlastitim sredstvima – izdvajanjem iz spomeničke rente za obnovu fasada u središtu grada, a zatim korištenjem sredstava fonda te edukacijama predstavnika stanara i privatnih vlasnika.

Također, na natječaj Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost za obnovu višestambenih zgrada prijavljeno je 130 zgrada u Rijeci u koje će biti uloženo oko 210 milijuna kuna, od kojih 137 milijuna kuna bespovratna novca. Po riječima v. d. direktora Fonda Ljubomira Majdandžića, Hrvatskoj je iz europskih sredstava na raspolaganju 70 milijuna eura za energetsku obnovu višestambenih zgrada i obiteljskih kuća do 2020. godine.