Kampanja One Billion Rising

13.02.2018.

Rijeka ponovno ustaje protiv nasilja nad ženama!

Ove godine Rijeka će ponovno biti dio najjačeg globalnog pokreta protiv nasilja prema ženama One Billion Rising, a događaj pod nazivom "Rijeka ustaje!", u organizaciji udruge PaRiter i SOS Rijeka - centar za nenasilje i ljudska prava, održat će se u srijedu, 14. veljače, u 12 sati ispre HNK Ivana pl. Zajca. Kao i prethodnih godina, i ove će godine upozoriti na važnost ratifikacije Konvencije Vijeća Europe o sprječavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji (Istanbulska konvencija).

U utorak, 14. veljače, na Kazališnom trgu ispred HNK Ivana pl. Zajca, obilježen je V-Day, tijekom kojeg se diljem svijeta provodila kampanja One Billion Rising. Svrha ove akcije, uz moto: “Drum! Dance! Rise!”, je da se kroz pjesmu i ples ukaže na problem nasilja prema ženama. Riječki događaj pod nazivom “Rijeka ustaje!” organizirali su udruge PaRiter i SOS Rijeka.

Koncept One Billion Rising akcije sastoji se od jednostavne plesne koreografije na pjesmu 'Break the Chain'. Ples će, na Kazališnom trgu, predvoditi članovi/ce plesne skupine Flame, a uz njih će zaplesati i članovi/ice nevladinih organizacija, volonteri i volonterke te suradnici i suradnice. Ovim putem pozivaju se svi zainteresirani građani i građanke da dođu u srijedu na Kazališni trg te plesom jasno poruče "Ne!" nasilju prema ženama.

Podsjetimo, 14. veljače obilježava se V-Day, tijekom kojeg se diljem svijeta provodi kampanja One Billion Rising. Svrha ove akcije, kojoj je moto: "Drum! Dance! Rise!", je kroz pjesmu i ples ukazati na problem nasilja prema ženama. Kampanja je pokrenuta 2012. godine, a svake godine provodi se u više od 200 zemalja te u nekoliko hrvatskih gradova, među kojima je već tri godine zaredom i Rijeka.