LA GUARDIA AMERICAN DAY

08.12.2017.

Rijeka obilježava 135. godina od rođenja Fiorella La Guardije

Rijeka će 11. prosinca svečano obilježiti 135 godina od rođenja jednog od svog najpoznatijeg stanovnika - Fiorella La Guardije i to cjelodnevnim programom "La Guardia American Day" koji će se održati na raznim kvarnerskim lokacijama. Zanimljivom programu nazočit će i ga. Jessica Giles Copeland, druga tajnica Veleposlanstva SAD u Hrvatskoj, kao i drugi brojni uzvanici.

Nastupima riječkih mažoretkinja i Koktelsa te paljenjem blagdanskih lampica na Korzu i trgovima Starog grada u petak, 1. prosinca 2017. godine, i službeno je započeo program Rijeka Adventa. Bogati program pripremljen je u suradnji s tvrtkom Promocija i Turističkom zajednicom grada Rijeke te brojnim ugostiteljima koji će se uz ponudu hrane i pića uključiti i popratnim kulturnim programima u vlastitoj organizaciji na Trgu 128. brigade HV-a, Trgu Ivana Koblera, Trgu sv. Barbare i novouređenom Pavlinskom trgu.

Program će započeti u 9 sati postavljenjem američke zastave koju je postaviti Dr. Douglas Cavanaugh uz glazbenu kulisu i to na riječkom Korzu (Korzo 2), upravo na lokaciji gdje je nekada živio i radio sam La Guardia. Nakon podizanja zastave, priredit će se lagani američki doručak, a nastupit će i cheerleaders grupa. Točno u 10 sati, u crkvi Marijina Uznesenja (Kosi toranj), započet će misa za Fiorella La Guardiu i sve hrvatske iseljenike, a nakon toga će uzvanici krenuti put otoka Krka gdje će posjetiti Vrbnik gdje će u Vinotelu Gospoja donirati košarkaške lopte školskoj ustanovi, a s ciljem razvoja i promocije sporta i zdravog života.

Istovjetna donacija očekuje i školsku ustanovu u Kraljevici u 13 sati, a nakon toga upriličit će se ručak u dvorcu Frankopan. Svečanim ručkom završit će prvi dio programa, a onaj drugi započet će u 17 sati na riječkom Korzu, glazbenim programom i nastupom cheerleaders grupe.

Točno u 18 sati, na istom će se mjestu priličiti "La Guardia Family Music Story", glazbeno - scensko uprizorenje života ove poznate obitelji, dok će cjelodnevni program završiti u riječkom klubu Boa kao "La Guardia American Night", uz glazbeni program i svečano rezanje rođendanske torte povodom 135. rođendana Fiorella La Guardije.

Podsjetimo, Fiorello La Guardia boravio je u Rijeci od 1904. do 1906. godine i ostavio veliki trag kao američki konzularni agent koji je ostao u sjećanju po velikoj ljubavi prema gradu, a ponajviše kao osoba koja je pomogla tisućama iseljenika koji su iz Hrvatske potražili bolji život u Americi. Nakon odlaska iz Rijeke i dalje je pomagao iseljenicima pri njihovom dolasku u New York, a ovaj ga velegrad pamti kao jednog od najomiljenijih gradonačelnika te u njemu i danas zračna luka nosi njegovo ime. Rijeka je u čast La Guardie njegovim imenom nazvala jednu svoju ulicu, a i obilježila sjećanje na njega spomen pločom.

Manifestaciju "Fiorello La Guardia American Day" organizira Udruga Dea Modis iz Rijeke podržavaju Primorsko - goranska županija, Grad Rijeka, TZ grada Rijeke i HNK Ivana pl. Zajca Rijeka, dok je gastro partner manifestacije Gospoja Vrbnik.