Culture-Powered City Diplomacy

19.03.2019.

Rijeka 2020 u Europskom parlamentu sudjeluje na okruglom stolu o kulturnoj diplomaciji

Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture sudjelovat će, 19. ožujka u Europskom parlamentu u Bruxellesu, na okruglom stolu pod nazivom Culture-Powered City Diplomacy.

Irena Kregar Šegota i Emina Višnić
Irena Kregar Šegota i Emina Višnić

Okrugli stol zajednički organiziraju Ured zastupnika u Europskom parlamentu Tonina Picule i RIJEKA 2020 d.o.o. Ovo događanje će okupiti stručnjake iz čitave Europske unije koji će raspravljati o potencijalu diplomacije gradova temeljene na kulturi. Stručnjaci će pokušati odgovoriti na pitanje kako Europska unija može poduprijeti kulturnu diplomaciju gradova u sklopu programa Europske prijestolnice kulture. Kulturne politike gradova promiču upravo gradove kao važne dionike međunarodnih kulturnih odnosa, što otvara nove mogućnosti za suradnju. Također otvara mnoga pitanja i ukazuje na potrebu za transformacijom kulturnih politika gradova. Međunarodna mobilnost umjetnika i profesionalaca u kulturi ključna je za širenje novih načina komunikacije i dugoročne kulturne suradnje u međunarodnom kontekstu. Mobilnost omogućuje nove ideje, znanja, vještine i prakse koje obogaćuju zajednicu.

Neposredno prije održavanja okruglog stola predstavit će se projekt Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture, prvenstveno zbog činjenice da će Rijeka 2020. godine biti središte kulturnog, a Hrvatska političkog života Europe. Program počinje od 10 sati u dvorani ASP3H1 (zgrada Altiero Spinelli, Wiertzstraat 60).

Uvodne govore održat će Silvia Costa, zastupnica i članica Odbora za kulturu i obrazovanje Europskog parlamenta, Tonino Picula, zastupnik u Europskom parlamentu i Vojko Obersnel, gradonačelnik Grada Rijeke, a završni će govor održati Bogusław Liberadzki, potpredsjednik Europskog parlamenta.

Govornici: Tonino Picula, Zastupnik u Europskom parlamentu, Tere Badia, Culture Action Europe, glavna tajnica Marie Fol, On the Move, članica upravnog odbora, Rytis Zemkauskas, Kaunas 2022 – European Capital of Culture, Sandra Malenica, zamjenica gradonačelnika i Nada Švob Đokić, Institut za razvoj i međunarodne odnose. Moderatorica okruglog stola bit će Irena Kregar Šegota, RIJEKA 2020, direktorica Sektora za razvoj i strateška partnerstva.