Rijeka 2020-EPK

24.02.2019.

Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture predstavlja se na ITB sajmu u Berlinu

Rijeka se, kao hrvatski grad koji u 2020. godini nosi titulu Europske prijestolnice kulture, od 6. do 10. ožujka 2019. godine predstavlja na vodećem turističkom sajmu u Europi - ITB Berlin (Njemačka).

U utorak, 12. lipnja 2018. godine, u sklopu Dana svetog Vida u organizirana je šetnja gradom, odnosno obilazak Mrtvog kanala, uz stručno vodstvo Ivane Golob i Kristine Pandže iz Centra za industrijsku baštinu Sveučilišta u Rijeci. Obilazak Mrtvoga kanala, kao ishodišta riječke luke obuhvatio je priču o nastajanju grada uz Rječinu i more, podno Trsatskog brijega.

Na posebno dizajniranom štandu, koji će biti smješten u europskom paviljonu, Rijeka će se posjetiteljima predstaviti kao europska luka različitosti, a četvero najsretnijih posjetitelja sajma bit će nagrađeno besplatnim smještajem u Rijeci u vrijeme svečanog otvorenja programa projekta Rijeke 2020 – Europske prijestolnice kulture.

Na istom štandu svoje usluge predstavljat će i Turistička zajednica grada Rijeke, hrvatska hotelska kuća Jadran Hoteli, te hrvatske turističke agencije My travel, Travelana, MedAdria i Arriva travel.

Priliku posjetiti Rijeku 2020., u trenutku spektakularnog otvorenja Europske prijestolnice kulture, dobit će posjetitelji sajma koji će sudjelovati u nagradnom natječaju

Predstavljanjem riječkog projekta Europske prijestolnice kulture na ITB sajmu u Berlinu, Rijeka potvrđuje svoj naslov najvažnije hrvatske destinacije kulturnog turizma koja već godinama bilježi neprekidni trend povećanja broja posjetitelja.

Nastupom na berlinskom sajmu, Rijeka europskoj publici predstavlja najveći hrvatski kulturni projekt i sve posjetitelje sajma poziva 2020. u Hrvatsku, u grad koji će te godine biti središte europske kulture. 

Titov brod Galeb na sajamskom štandu

Na sajmu će biti prikazan i promotivni kratki film o Rijeci koji je režirao poznati hrvatski redatelj Dalibor Matanić, a koji se snimao na brojnim atraktivnim riječkim lokacijama te dočarava simboliku luke različitosti koju Rijeka utjelovljuje kao Europska prijestolnica kulture. Na riječkom štandu posjetitelji će imati prilike vidjeti brojne atraktivne fotografije kulturnih objekata koje Rijeka obnavlja i priprema za 2020. godinu. Među njima su, primjerice, fotografije Titova broda Galeb koji Rijeka obnavlja u brod-muzej.  

Također, posjetitelji će moći vidjeti i fotografije prekrasne riječke barokne palače koja se koristila kao upravna zgrada nekadašnje tvornice šećera u Rijeci, kasnije tvornice motora i dizalica. Ova se palača za 2020. godinu obnavlja u svojoj spektakularnoj baroknoj punini i u njoj će, kao stalni postav, biti smještena izložba o burnoj povijesti grada Rijeke.

Velika nagradna igra za posjetitelje

Za sve posjetitelje ITB sajma u Berlinu koji će posjetiti riječki štand, Rijeka je pripremila i veliku nagradnu igru – tombolu, u kojoj je glavna nagrada  dva noćenja za dvoje u jednom od Jadran Hotela u Rijeci, i to u vrijeme otvorenja programa Rijeke 2020 - Europske prijestolnice kulture, 1. veljače 2020. godine. 

Da bi sudjelovali u nagradnoj igri, sve što posjetitelji riječkog štanda trebaju učiniti jest sljedeće: fotografirati se s Rijeka2020 letkom na kojem je crveno riječko sunce, simbol riječke godine kulture, te fotografiju uploadati na Instagram uz hashtag #Rijeka2020photocontest.  Nagradu osvaja fotografija koja do 1. travnja 2019. u 12 sati prikupila najviše lajkova.  Pravila nagradne igre biti će službeno objavljena na web stranici Rijeke 2020.

Uz ovu nagradnu igru organizira se i kolo sreće, koje će se okretati svakim danom u 12:00, 14:00 i 16:00 sati, a u kojem će posjetitelji moći osvojiti neki od pripremljenih uporabnih predmeta koji simboliziraju Rijeku - poput kabanice za poznatu riječku kišu, lopte za igru na riječkim plažama ili pak zanimljive platnene torbe koje najavljuju veliku riječku godinu kulture. 

ITB Berlin vodeći je turistički sajam u Europi i najvažnija poslovna platforma za prezentaciju globalne turističke ponude te uspostavljanja nove i kointuirane suradnje s pružateljima turističkih usluga. Sajam će za posjetitelje biti otvoren od 6. do 10. ožujka 2019. svakodnevno od 10 do 18 sati. ITB sajam u Berlinu prosječno posjeti 110 000 posjetitelja godišnje, a ove se godine na sajmu predstavlja 10 000 izlagača.