Urbanizacija u socijalizmu

28.03.2017.

Riječko naselje Turnić primjer masovne stanogradnje za radnike

Autor: Radio Rijeka

Najizrazitiji oblik urbanizacije u drugoj polovini dvadesetog stoljeća u Hrvatskoj je masovna društvena stanogradnja socijalističkog razdoblja. Riječko naselje Turnić jedan je od najzanimljivijih primjera takve gradnje. Zašto?

Najizrazitiji oblik urbanizacije u drugoj polovini dvadesetog stoljeća u Hrvatskoj je masovna društvena stanogradnja socijalističkog razdoblja. Riječko naselje Turnić jedan je od najzanimljivijih primjera takve gradnje. Zašto?
Centar Turnića u 70-ima / Foto: Tatjana Sandalj / Radio Rijeka

"Naselje Turnić jedno je od najzanimljivijih zbog svoje etapne izgradnje i različitosti primijenjenih stambenih tipologija, od prvih eksperimenata s montažnim sustavima kasnih 50-ih godina, do uhodane industrijalizirane proizvodnje stambenih jedinica 60-ih i 70-ih godina", tumači povjesničarka umjetnosti Lidija Butković Mićin. Ona, na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, pohađa poslijediplomski doktorski studij s temom istraživanja arhitekture Rijeke nakon Drugog svjetskog rata.

Govorimo o razdoblju u kojem je Rijeku gradila prva generacija poslijeratnih arhitekata, a koje je do sada gotovo neistraženo. Jednako tako, kada govorimo o primjerima riječke arhitekture što je valja zaštititi rijetko spominjemo objekte iz tog vremena. A mnogo bi vrijedne baštine moglo biti zauvijek izgubljeno aktualnim obnovama s postizanjem energetske učinkovitosti u kojima se ne slijedi uvijek originalna arhitektova ideja.

Butković Mićin je i članica projekta Motel Trogir u okviru Udruge za suvremene umjetničke prakse Slobodne veze, a u okviru tog projekta organizirana je prva ovosezonska urbana šetnja i to baš u Rijeci, naseljem Turnić.

Dvadesetak hodača upoznala je s prostornom i arhitektonskom povijesti naselja: od prvih poratnih višestambenih objekata i "koncentričnih" gradilišta 50-ih i 60-ih, do stambenih tornjeva na Čandekovoj ulici iz kasnih 70-ih koji su slovili za najviše u tadašnjoj Jugoslaviji. Uniformnost boja i oblika dobila je, za sudionike, posve novo značenje.

Naime, nakon što je završena prva važna riječka prometnica iza Drugog svjetskog rada, današnja Zvonimirova ulica, uz nju su nikli prvi višestambeni objekti namijenjeni zaposlenima u industrijskoj zoni na Mlaki. Na brdovitom, urbanistički i građevinski zahtjevnom terenu iza tog prvog niza nicali su "blokovi" današnjeg Turnića.