Popravljena šteta

20.06.2018.

Riječki tunel ponovno otvara svoja vrata

Riječki tunel nakon više od mjesec dana ponovo otvara svoja vrata u četvrtak, 21. lipnja, u 10 sati. Atraktivna turistička lokacija u srcu Rijeke spremna je za nove posjetitelje.

Šetnja vojnim tunelom kod katedrale sv. Vida

Tunel je prethodno zatvoren početkom svibnja zbog štete uzrokovane vandalizmom. Štetu je sanirao Odjel za komunalni sustav Grada Rijeke i Turistička zajednica grada Rijeke. Trošak sanacije elektroinstalacija iznosio je oko 25.000,00 kuna plus 5.000,00 kn za čišćenje i zamjenu uništenih elemenata u Riječkom tunelu. Kako bi se Riječki tunel zaštitio od vandalizma, cijelom njegovom dužinom uskoro će biti postavljen video nadzor, a radi dodatne sigurnosti pojačat će se i kontrole  

Ulaz tunela nalazi se pored katedrale sv. Vida  i proteže se ispod riječkoga Staroga grada do dvorišta Osnovne škole Dolac, gdje se nalazi drugi ulaz. 

U izgradnju tunela krenulo se zbog činjenice da je grad izrastao na području gdje su se u povijesti dodirivale brojne države, pa je postao i mjesto od posebne vojne važnosti. Prokopala ga je talijanska vojska u živoj stijeni u dužini od 330 metara u razdoblju od 1939. do 1942. godine. Učinjeno je to za potrebe zaštite civilnog stanovništva od zračnih bombardiranja, spuštajući se mjestimično na dubinu od deset metara. Širok je oko četiri i prosječno visok 2,5 metra. Glavna tunelska cijev ima dva odvojka, jedan koji vodi prema zgradi nekadašnjega gradskog municipija i drugi prema katedrali sv. Vida.

Gradnja tunela dobila je svoj smisao u ratnoj završnici 1944. i 1945. godine kada je Rijeka bombardirana u valovima savezničkih zrakoplova. Svrsi je poslužio i tijekom Domovinskog rata, kada je dio stanovništva u njemu u dva navrata potražio zaštitu. Tlo mu je posuto pijeskom zbog lakšeg hodanja i prohodan je cijelom dužinom, a unutarnja temperatura je 15 stupnjeva.

Tunel je otvoren za posjete svaki dan od 10 do 20 sati.

Tagovi: