Povijest Rijeke kroz ilustriranu priču

10.08.2012.

Riječke priče iz Drugog para rukava

Oduševljeni riječkom poviješću i razočarani njezinom eksponiranošću, pogotovo među mladima, odlučili su približiti povijesne zanimljivosti Rijeke upravo toj populaciji. Nakon iscrpnog istraživanja, odabrali su četiri motiva, četiri riječke priče koje su, kako sami kažu - smetnute s uma.

Drugi par rukava

Mladi Riječani koji stoje iza “Drugog para rukava” smatraju da iza svakog dobrog proizvoda stoji dobra priča, stoga su odlučili prikazati povijest Rijeke kroz ilustriranu priču koja bi na neki način oživjela taj komadić povijesti.

Iako su majice edukativne, dizajnom su prilagođene mlađoj populaciji koja bi ih ponosno mogla nositi na svojim putovanjima, a interesantnim spojem vizualnog i verbalnog pobuđuju znatiželju te podsjećaju javnost na riječke zanimljivosti i bogatstvo grada. Dizajn je dijelom preuzet iz konteksta povijesti a dijelom prilagođen urbanom vizualnom jeziku, dok su poruke mahom dvosmislene. Uz svaku majicu dobiva se i njezina priča tako da nema straha od nepotkovanosti informacijama.

Drugi par rukavaPri odabiru motiva, koji s obzirom na bogatu riječku baštinu nije bio nimalo lak, ovi su se Riječani vodili i vlastitim osjećajem, tj. birali su stvari koje su im samima bile najzanimljivije i ispočetka ne toliko poznate.

Dosad su realizirane četiri majice: priča o Riječkoj tvornici konopa, tvornici čokolade Elefant,  Rafineriji šećera i Baltazar Gradu, a serija motiva planira se razvijati.

Projekt je dobio podršku Turističke zajednice grada Rijeke koja mu je dodijelila certifikat suvenira Izvorno riječko. Ovi novi promotori Rijeke zasad se mogu pogledati i kupiti u riječkom Kantoon Shopu, Pod Kašelom 5, u blizini parkirališta Gomila.

Tagovi:
Sviđa se korisniku:

Ukupno <3: 2