Uloženo 4 milijuna kuna

26.05.2015.

Riječke plaže spremne za sezonu

Autor: Smiljana Radović Lagator

U 2014. godini kakvoća mora za kupanje na riječkim plažama bila je izvrsna ili dobra, s time da je kakvoća mora na trima plažama ocijenjena zadovoljavajućom, rečeno je na gradonačelnikovom kolegiju, na kojem je ujedno najavljeno da će do 1. lipnja, kada službeno započinje sezona kupanja, plaže biti spremne za kupače.

ploce, plaza, kantrida

Pročelnica Perhat istaknula je kako je kako prema direktivama EU, koje su blaže od hrvatskih standarda, sve riječke plaže zadovoljavaju propise o kvaliteti mora za kupanje. Gradonačelnik Vojko Obersnel izrazio je zadovoljstvo rezultatima ispitivanja kakvoće mora, istaknuvši kako je podizanje kakvoće mora u posljednjih nekoliko godina posljedica značajnih ulaganja u izgradnju sustava sanitarne odvodnje i nastojanja da se na sustav priključi što veći broj objekata.

"Vjerujem kako će planirane investicije na daljnjem širenju sustava odvodnje riješiti probleme na nekim mikrolokacijama, no važnije je zakonski riješiti obvezu priključivanja na sustav sanitarne odvodnje," kazao je gradonačelnik Obersnel.

Za održavanje 22 plaže Grad Rijeka će u 2015. godini izdvojiti gotovo 4 milijuna kunaŠto se tiče priprema plaža za sezonu kupanja, za održavanje 22 plaže Grad Rijeka će u 2015. godini izdvojiti gotovo 4 milijuna kuna. Taj iznos obuhvaća građevinske radove, dohranjivanje plaža šljunkom, održavanje objekata i uređaja na plažama, nabavku opreme, održavanje hortikulture i uklanjanje otpada, čišćenje mora, kao i utrošak vode i struje. Također, održavanje uključuje i svakodnevno čišćenje plaža od 1. lipnja do 30. rujna.
 
Kako je istaknula pročelnica Odjela gradske uprave za komunalni sustav Irena Miličević, najznačajniji radovi se odvijaju na uređenju sunčališta, platoa i staze plaže Grčevo, vrijedni preko milijun kuna. Do početka sezone kupanja značajno će se povećati kapacitet plaže. Do kraja 2015. godine, na zapadnom dijelu plaže Grčevo do plaže Ružićevo uredit će se dva molića sa sunčalištem te staza uz more. Ponuda sportsko-rekreacijskih i ugostiteljskih sadržaja na plažama bit će na razini prošle godine.
 
Posebna pažnja posvećena je pripremi plaže za osobe s invaliditetom Kostanj, gdje su sanirana sva oštećenja nastala tijekom zime. Kako bi se zadržala dostignuta kvaliteta usluge na plaži za osobe s invaliditetom Kostanj, Grad Rijeka će u razdoblju od 1. lipnja do 30. rujna osigurati dežurstvo spasioca, za što će se iz gradskog proračuna izdvojiti 50 tisuća kuna. I ove godine na plažama Kostanj i Ploče zavijorit će se Plava zastava.