Rijeka, 28. svibnja 2015.

28.05.2015.

Riječani osvojili broncu na državnom natjecanju Sigurno u prometu

Ekipa Primorsko-goranske županije, koju su činili učenici osnovnih škola Trsat i Brajda, osvojila je 3. mjesto na državnom natjecanju "Sigurno u prometu", a član ekipe Dino Kovačević iz OŠ Trsat također je osvojio 3. mjesto u pojedinačnoj konkurenciji. Natjecanje učenika osnovnih škola u poznavanju prometnih propisa, sigurnosnih pravila i vještine upravljanja biciklom održalo se po 23. put u Zadru 20. i 21. svibnja.

Sigurno u prometu

Najbolji učenici i učenice sudionici ovog Državnog prvenstva znanjem i vještinama u snalaženju u prometu iskazali su se na ranije održanim zahtjevnim školskim i županijskim natjecanjima te su kao najbolji od najbolji stigli u Zadar braniti boje svojih županija.

"U 2015. godini natjecanje provedeno u 246 škola, što je u njemu sudjelovalo 3.131 dijete i 249 učitelja mentora. Hrvatskom autoklubu važno je što se natjecanje provodi u velikom broju škola i što u njemu sudjeluje veliki broj učenica i učenika. Time danas u 2015. godini, kao i na samom početku akcije 1992. godine želimo utjecati na smanjivanje broja stradale djece u cestovnom prometu," rekao je na otvaranju natjecanja u Zadru Slavko Tušek, predsjednik Hrvatskog autokluba. HAK je natjecanje organizirao u suradnji s Ministarstvom znanosti, obrazovanja i sporta te Agencijom za odgoj i obrazovanje.

Sigurno u prometuSvaka županijska ekipa  sastojala se od 4 učenika - 2 djevojčice, 2 dječaka, njihovih mentora i voditelja županijskih ekipa. Na natjecanju je ukupno sudjelovala 21 županija s 84 djece. Ekipu PGŽ činili su učenici osnovnih škola grada Rijeke, Trsat i Brajda.

Natjecanje "Sigurno u prometu" provodi se za učenike osnovnih škola s ciljem da učenici dobiju temeljna znanja o prometnim propisima i sigurnosnim pravilima, te da što bolje svladaju vještinu vožnje biciklom, a sastoji se od teorijskog dijela natjecanja – provjere  znanja o prometnim propisima i sigurnosnim pravilima te praktičnog dijela natjecanja – upravljanje  biciklom prema točno utvrđenom sadržaju.

Nakon teorijskog dijela ispita koji je održan prvog dana natjecanja 20. svibnja, svi su učenici pokazali svoje znanje prometnih pravila i propisa te praktičnog dijela natjecanja koje je održano dan kasnije na prometnom vježbalištu posebno pripremljenom na prostoru Osnovne škole "Zadarski otoci".

Sigurno u prometuEkipa Primorsko-goranske županije, i ove godine napravila je velik uspjeh osvojivši visoko 3. mjesto. Ekipu Primorsko-goranske županije činili su Matija Gajski, Dino Kovačević, Roberta Pehar iz OŠ Trsat te Mojca Jereb iz OŠ Brajda pod vodstvom profesora Nevena Jerčinovića iz OŠ Trsat Tomislava Šepića iz Autokluba Rijeka.  

Također, član ekipe PGŽ Dino Kovačević iz OŠ Trsat osvojio je 3. mjesto u pojedinačnoj konkurenciji. Naime, nakon osvajanja prošlogodišnjeg 1. mjesta ovo je dokaz kontinuiranog i kvalitetnog rada mentora s djecom. Uspjesi su tim veći ako se uzme u obzir da djeca s našeg područja, radi konfiguracije terena i nepostojećih biciklističkih staza, nisu u mogućnosti voziti bicikle kao primjerice djeca Zagreba, Varaždina, Osijeka ili ostalih dijelova Hrvatske.

Najbolje dvije djevojčice i najbolja dva dječaka postali su dio ekipe HAK-a koja će se u rujnu natjecati na europskom natjecanju koje se ove godine održava u Beču, glavnom gradu Austrije.

Prometno preventivna akcija "Sigurno u prometu" sufinancirana je od Grada Rijeka i Primorsko-goranske županije po natječaju javnih potreba u tehničkoj kulturi za 2015. godinu.