PRestižna nominacija

14.03.2019.

RiHub u konkurenciji za arhitektonsku nagradu "Bernardo Bernardi"

Unutarnje uređenje prostora RiHuba, autorica Ane Boljar i Ide Križaj Leko nominirano je za godišnju nagradu Udruženja hrvatskih arhitekata "Bernardo Bernardi".

U sklopu projekta Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture u utorak, 25. rujna otvara se novi riječki kulturni centar RiHuB – rasadnik kreativnog grada. O aktivnostima koje će uslijediti i o važnosti ovog projekta govorili su gradonačelnik grada Rijeke Vojko Obersnel, Emina Višnić, direktorica Rijeke 2020, gradske tvrtke osnovane s ciljem ostvarenja projekta Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture, te voditelj RiHuba Bernard Koludrović.

Kako su ga opisale same autorice, RiHub je jedna od točaka obnovljene infrastrukture, zamišljena kao epicentar za rad TD-a RIJEKA 2020. U isto vrijeme, ovo je i najbitnije mjesto susreta i upoznavanja građana s projektom Europske prijestolnice kulture te prostor u kojem građani mogu razmjenjivati ideje, družiti se, ostvarivati suradnje i nove kontakte.

„Kao obnovljenu infrastrukturu 'od građana – za građane' koja u sebi nosi toliko jaku vjeru da kultura može promijeniti grad i da događaj može oblikovati arhitekturu, ovaj projekt čini gotovo arhitektonsko-programatskim reliktom u razmjerima Hrvatske, a i šire. Ima nešto prekrasno zanosno i sanjivo studentsko u toj ideji s kojom ovaj grad, kao zadnje utočište stvarno živi, a RiHub pokušava udomiti“, istaknule su za portal vizkultura.hr autorice Boljar i Križaj Leko.

Kao obnovljenu infrastrukturu 'od građana – za građane' koja u sebi nosi toliko jaku vjeru da kultura može promijeniti grad i da događaj može oblikovati arhitekturu, ovaj projekt čini gotovo arhitektonsko-programatskim reliktom u razmjerima Hrvatske, a i šire

RiHub je, između ostalog, i mjesto donošenja važnih odluka za naš grad, zahvaljujući radu Vijeća građana Rijeke 2020 – Europske prijestolnice kulture. Tamo se odlučuje i planira rad projekata prijavljenih za programe Civilnih inicijativa i Zelenog vala, čiji je cilj da se konkretnim akcijama riješe problemi i unaprijede životni uvjeti građana Rijeke, te da se oni uključe u procese donošenja odluka. RiHub, u svjetlu jačanja zajednice, svoja vrata otvara i ostalim potencijalnim partnerima koji trebaju visokokvalitetni prostor za vlastite programe – prezentacije, konferencije i/ili seminare.

Na prijave za godišnju izložbu ostvarenja hrvatskih arhitekata pristigla su ukupno 64 autorska rada, a radove ostvarene u 2018. godini valorizirao je Stručni savjet Udruženja hrvatskih arhitekata (UHA) u sastavu Maruša Zorec (Slovenija), Pippo Ciorra (Italija) i Vedran Mimica (SAD), kao i domaćih članova Stručnog savjeta UHA-e, a to su Ana Šverko i Maroje Mrduljaš te Ana Mrđa kao koordinatorica.

Pored godišnje nagrade „Bernardo Bernardi“ za najuspješnije ostvarenje na području oblikovanja i unutrašnjeg uređenja, dodijelit će se još i nagrada za životno djelo, nagrada „Viktor Kovačić“ za najuspješnije ostvarenje u svim područjima arhitektonskog stvaralaštva, nagrada „Drago Galić“ za najuspješnije ostvarenje na području stambene arhitekture te nagrada „Neven Šegvić“ za publicistički, kritički, znanstveno‐istraživački i teorijski rad na području arhitekture.

Godišnja izložba UHA-e na riječkog Delti

Godišnja izložba i dodjela Nagrada UHA-e po prvi se put seli izvan Zagreba i dolazi na riječku Deltu. Sve se realizira u koprodukciji s Društvom arhitekata Rijeka (DAR) i DeltaLabom te programskim pravcem Slatko i slano koji je dio projekta Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture. Otvorenje izložbe, kao i dodjela nagrada, zakazano je za 28. ožujka u prostoru Zgrade IVEXa na adresi Delta 5, a izložba ostaje otvorena do 28. travnja.