PU primorsko-goranska

05.04.2019.

Rezultati 24-satne akcije nadzora brzine u prometu

Autor: PU Primorsko Goranska

Tijekom trajanja akcije evidentirano je sveukupno 200 prekršaja nepropisne brzine kretanja vozila.

Prometna Policija

Jučer je na prometnicama u nadležnosti Policijske uprave primorsko-goranske provedena 24-satna akcija nadzora brzine kretanja vozila (od 0 do 24 sata 3. travnja). Akcija je provedena istovremeno na području cijele Republike Hrvatske  sukladno planu aktivnosti organizacije TISPOL - mreže prometnih policija država Europske unije, ne samo s ciljem represivnog već i preventivnog djelovanja na sve vozače.
 
Na području ove Policijske uprave akcija je provedena na ukupno 27 lokacija, a u provedbi akcije bio je uključen maksimalan broj djelatnika prometne policije koji su koristili sve raspoložive uređaje za nadzor brzine kretanja vozila. Tijekom trajanja akcije evidentirano je sveukupno 200 prekršaja nepropisne brzine kretanja vozila. Policijski službenici Postaje prometne policije Rijeka zabilježili su  81 prekršaj,  dok je na području  Crikvenice evidentirano 36 prekršaja, na području Vrbovskog 34, na području Opatije 14, osam na području Raba, po šest prekršaja je evidentirano na području otoka Lošinja i Krka, tri na području Delnica te jedan prekršaj na području Čabra.
 
Rekorder akcije je evidentiran uređajem za nadzor brzine na autocesti Rijeka-Zagreb  u 14,11 sati. Riječ je o osobnom vozilu marke Audi, registarskih oznaka Nove Gradiške, koje se kod Vrbovskog kretalo bzinom od 198 km/h na mjestu gdje je ograničenje 110 km/h.

Posada policijskog presretača je pak na cesti A7 kod čvora Hreljin,  u 16.20 sati, u počinjenju prekršaja zatekla 55-godišnjeg vozača osobnog vozila marke Mazda, riječkih registarskih oznaka. Vozilom se kretao pri brzini od 182 km/h na mjestu gdje je ograničenje brzine 100 km/h te je zbog navedenog prekršaja kažnjen s 3000 kuna i oduzimanjem vozačke dozvole na mjesec dana. Osim brzine, posada policijskog presretača je evidentirala i rekordera akcije u vožnji pod utjecajem alkohola. Tako je 51-godišnjeg vozača osobnog vozila marke Škoda, riječkih registarskih oznaka, zatekla u 17 sati na cesti A7 kod čvora Križišće. Upravljao je vozilom pri koncentraciji alkohola od 2,78 g/kg i s nevažećom vozačkom dozvolom koja je istekla još 2016. godine.
 
U pripremi akcije doprinos su dali i sami građani predlažući lokacije za koje su smatrali  da je potrebna veća prisutnost policije i nadzor brzine kretanja vozila. Ponuđenu mogućnost iskoristilo je 30-ak građana, kojima ovom prilikom zahvaljujemo na suradnji. Njihovi su prijedlozi  razmotreni, a dio prijedloga je izabran te je na predloženim lokacijama proveden nadzor brzine kretanja vozila u sklopu ove 24-satne akcije. Ostali prijedlozi građana također su  analizirani te će nadzor brzine kretanja vozila na predloženim lokacijama biti proveden u budućim akcijama i kroz redoviti nadzor prometa na cestama.