S kolegija gradonačelnika Vojka Obersnela

12.11.2013.

Razmotrit će se mogućnost proglašenja elementarne nepogode

Autor: Ljiljana Mamić Pandža

Orkanska bura koja je jučer harala Rijekom i cijelim Kvarnerom znatnom broju građana prouzročila je ozljede, kao i ogromnu materijalnu štetu na objektima, komunalnoj infrastrukturi, automobilima... Počupano je više od 500 stabala, a vatrogasci Javne vatrogasne postrojbe Rijeka i dobrovoljnih vatrogasnih društava koja su im priskočila u pomoć imali su 235 intervencija uzrokovanih jakim vjetrom te pet na gašenju požara.

Olujna bura u Rijeci

Razmjeri materijalne štete još uvijek se utvrđuju, a idućih dana, kazao je na redovitom kolegiju riječki gradonačelnik Vojko Obersnel, zajedno sa primorsko- goranskim županom Zlatkom Komadinom odlučit će hoće li se za područje cijele županije moći proglasiti stanje elementarne nepogode.  Sva porušena stabla bit će iskorištena za ogrjev, a u dogovoru sa Odjelom gradske uprave za zdravstvo i socijalnu skrb, bit će podijeljena korisnicima socijalnog programa, o čemu će svi biti naknadno obaviješteni.

U Rijeci su, između ostalog, iščupani prometni znakovi, pokidani električni vodovi, razbacani su komadi krovova i fasada te razbijena prozorska stakla na mnogim objektima i automobilima. Zapovjednik JVP Rijeka Hinko Mance kazao je kako su vatrogasci tijekom jučerašnjeg dana imali 235 intervencija uzrokovanih jakim vjetrom, te pet na gašenju požara. "Ono što smo sada odradili u 24 sata inače odradimo kroz dva mjeseca, a značajno su nam pomogla riječka i dobrovoljna vatrogasna društva iz okolice Rijeke. K tomu, oko 200 intervencija zbog olujnog nevremena bilo je i u prigradskim dijelovima", kazao je Mance, ističući izvrsnu koordiniranost sa HEP-om, Čistoćom i svim ostalim službama koje su radile na uklanjanju šteta.

Bura nanijela velike štete na groblju KozalaPodsjetivši kako je zadnja ovako jaka bura Rijeku pogodila 2004. godine, gradonačelnik nije taksativno navodio oštećenja, jer u gradu gotovo da ne postoji objekt u vlasništvu pravne ili fizičke osobe koji nije oštećen. Velike štete bilježe i brojni riječki vrtići i sportski objekti kojima upravlja Rijeka sport. Najveće štete na sportskim objektima svakako su one na Bazenima Kantrida, gdje je zbog jakog vjetra urušen balon kojim je u zimskom razdoblju natkriven jedan od bazena i to olimpijski te šteta na krovu sportske dvorane Dinko Lukarić na Kozali.

Velike štete, naglasio je gradonačelnik Obersnel, zabilježene su i na svim gradskim grobljima, a posebice na groblju Kozala, gdje je srušeno više desetaka velikih stabala i oštećen značajan broj grobnica. Tek danas nadležne službe kreću u raščišćavanje groblja, jer su jučer prometnice bile glavni prioritet. Pri rušenju više od 500 stabala u jučerašnjem olujnom nevremenu velika šteta nanesena je parkiranim i vozilima u prometovanju.

S obzirom na iznimno nepovoljne vremenske prilike ozlijeđen je relativno mali broj građana, za što su zaslužne sve nadležne službe koje su uložile maksimalne napore da posljedice od nevremena budu što manje. "JVP Rijeka i dobrovoljna vatrogasna društva bili su naša udarna snaga, a do sinoć su imali 240 intervencija, od kojih pet na gašenju požara. U narednih nekoliko dana sa županom ću, sukladno zakonskim propisima, razmotriti mogućnost proglašenja elementarne nepogode, a neovisno o stavu osiguravajućih kuća, šteta će se nastojati sanirati i kroz ugovorene police osiguranja", kazao je gradonačelnik Obersnel.

Izražavajući nadu kako će svi popravci biti obavljeni u razumnom roku, roditelje predškolaca  gradonačelnik je zamolio za razumijevanje i strpljenje, s obzirom da su djeca iz vrtića na kojima se sanira šteta, smještana u susjednim predškolskim objektima.

Gradonačelnik Obersnel ovom je prigodom svim ozlijeđenim građanima zaželio brzi oporavak i popravak svih oštećenja na materijalnim dobrima, kako bi grad mogao normalno funkcionirati.