Posljednja premijera u sezoni

19.05.2017.

Prvi put u povijesti HNK Ivana pl. Zajca Molièreova komedija Mizantrop

Autor: Tamara Opačak Klobučar

HNK Ivana pl. Zajca najavilo je posljednju premijeru Hrvatske drame u ovoj sezoni, Molièreovu komediju Mizantrop u režiji mladog nagrađivanog redatelja Igora Vuka Torbice. Premijera Molièreove komedije Mizantrop, prvi put u povijesti riječkog teatra, je u srijedu, 24. svibnja 2017., u 19:30 sati.

HNK Ivana pl. Zajca najavilo je posljednju premijeru Hrvatske drame u ovoj sezoni, Molièreovu komediju Mizantrop u režiji mladog nagrađivanog redatelja Igora Vuka Torbice. Premijera Molièreove  komedije Mizantrop, prvi put u povijesti riječkog  teatra, je u srijedu 24. svibnja 2017. u 19:30 sati.

Dramaturginja predstave je Nataša Antulov, skladatelj Josip Maršić, scenograf Branko Hojnik, kostimografkinja Manuela Paladin Šabanović, koreografkinja Ivana Kalc, a oblikovatelj svjetla Boris Blidar. U predstavi igraju Jerko Marčić kao Alceste, Leon Lučev kao Philinte, Jasmin Mekić u alternaciji s Nikolom Nedićem  kao Oronte, Katarina Bistrović Darvaš kao Célimène, Marija Tadić kao Éliante, Olivera Baljak kao Arsinoé, Dražen Mikulić kao Acaste i  Davor Jureško kao Clitandre.

Najavljujući premijeru, intendant HNK Ivana pl. Zajca Marin Blažević, kazao je kako ovom predstavom riječki teatar ispunjava želju publike koja želi dramske predstave, osobito komedije.

– Molièreov Mizantrop jedan je od najznačajnijih dramskih tekstova u europskoj kazališnoj povijesti, a redatelj nove generacije, Igor Vuk Torbica sa glumačkom ekipom, je na riječkoj sceni postavio  aktualnog Moliera na suvremen način pa je ova komedija ipak drugačija. – kazao je intendant izražavajući zadovoljstvo što je u glumačkom ansamblu Katarina Bistrović Darviš, ključna glumica svoje generacije. I K. Bistrović- Darviš izrazila je zadovoljstvo što je dijelom ovog projekta, u teatru koji, rekla je, iskreno želi promijeniti stvarnost.

Ravnateljica Hrvatske drame Jelena Kovačić podsjetila je kako se riječka publika susrela s Igorom Vukom Torbicom na nedavnom Festivalu malih scena na kojem je njegova predstava „Hinkemann“ osvojila čak četiri nagrade žirija, od čega Torbica za najboljeg redatelja.

- Igor Vuk Torbica jedan je od najzanimljivijih redatelja u regiji koji gradi prepoznatljiv redateljski rukopis, a njegov Mizantrop, predstava tijekom koje se istodobno smijemo i postavljamo si pitanja, u središte interesa stavila je istinu kao vrlinu, a ne manu – naglasila je Kovačić dodajući kako Torbica propituje točke na kojima se susreću mizantropija i iskrenost.

Govoreći o radu na predstavi redatelj Igor Vuk Torbica istaknuo je izvrsnu suradnju s glumačkom ekipom s kojom je u riječkom „Mizantropu“ tražio odgovore na pitanje je li istina isključivo moralna kategorija i da li se istina jednoobrazno prihvaća kao čovjekovo dobro svojstvo. – Sagledavali smo krajnosti vrline, pronašli smo razloge pitati se je li vrlina glavnog lika Alcestea samo jedna autentičnija, originalnija i interesantnija maska od svih mogućih maski onog ili ovog našeg vremena. – kazao je Torbica dodajući da je  odstupanje od originala u toliko što riječki Mizantrop ide u drugu krajnost komedije.