PU primorsko-goranska

13.01.2020.

Pronađen muškarac koji je zapalio skulpturu "Stog sijena"

Policija je pronašla osobu koja se sumnjiči da je zapalila umjetničku instalaciju „Stog sijena“ Ivana Kožarića na Trgu 128. brigade HV-a. Riječ je o 40-godišnjem hrvatskom državljaninu nad kojim su djelatnici 1. policijske postaje dovršili kriminalističko istraživanje zbog sumnje da je počinio kazneno djelo oštećenje tuđe stvari, javlja Policijska uprava primorsko-goranska.

Na Trgu 128. brigade Hrvatske vojske postavljena je privremena skulptura „Stog sijena“ Ivana Kožarića, jednog od najpoznatijih hrvatskih kipara, koja će do početka veljače simbolički označavati početak žetve kulturnih događanja u godini Europske prijestolnice kulture. Postavljanje skulpture organizirao je Muzej moderne i suvremene umjetnosti uz potporu obitelji Kožarić i podršku Komunalnog društva Čistoća, kao dio programa Europske prijestolnice kulture, programskog pravca Doba moći. / Foto: MMSU Rijeka

Kako se navodi u priopćenju, policija je dojavu o paljenju skulpture „Stog sijena“, poznatog likovnog umjetnika, postavljene na Trgu 128. brigade u Rijeci, zaprimila u večernjim satima 11. siječnja. Po dojavi policijski službenici su upućeni na mjesto događaja radi prikupljanja odgovarajućih saznanja u cilju otkrivanja i pronalaska osobe koja je zapalila skulpturu. Počinitelj je pronađen tijekom današnjeg dana i nad njim je provedeno kriminalističko istraživanje.

Zbog sumnje da je počinio kazneno djelo oštećenje tuđe stvari bit će prijavljen mjerodavnom državnom odvjetništvu, a materijalna šteta cijeni se na 15-ak tisuća kuna.