Astronomski centar Rijeka

18.03.2011.

Proljetni program u Astronomskom centru Rijeka

Od utorka, 22. ožujka 2011., u programu Astronomskog centra Rijeka uvodi se proljetna shema, koja donosi film "Dotaknuti rub Svemira", show za najmlađe "Safari Sunčevim sustavom" te show "Vodič noćnim nebom: proljeće".

Astronomski centar

"Dotaknuti rub Svemira" je  dokumentarno-edukativni film Europske svemirske agencije (ESE) o svemirskim teleskopima. Tijekom filma saznajemo više o sofisticiranim umjetnim satelitima koji su lansirani u svemir te otkrićima koji su nam omogućili da bolje razumijemo svijet koji nas okružuje. Zašto šaljemo teleskope u Svemir? Kako rade svemirski teleskopi? Kako izgleda zviježđe Oriona i zbog čega je Orionova maglica interesantna znanstvenicima za promatranja? Kako nastaju nove zvijezde i kakav je njihov životni vijek? Odgovore na ova pitanja kao i o oblicima svijetlosti koje proučavaju svemirski teleskopi Planck i Herschel saznat ćete u ovom uzbudljivom filmu sofisticirane tehnologije.
 
Prikladan svim dobnim skupinama starijim od 6 godina, film će se prikazivati srijedom, četvrtkom i subotom u 19,30 sati. Kao i prethodni filmovi , i ovaj novi je sinhroniziran na hrvatski jezik, a produkciju potpisuje Olja Dešić, poznati hrvatski producent, glazbenik i aranžer. Glasove su dali: Alen Liverić, glumac, dobitnik mnogobrojnih nagrada; Olja Dešić, producent, glazbenik, aranžer, višestruki dobitnik Porina, redovni član Društva skladatelja, osnivač škole pjevanja Vocal Studio Maraton, dobitnik nagrade Status za bus gitaru, vokalni trener u projektu Hrvatska traži zvijezdu; Bojan Lakoš, glumac Kulturnog centra Kalvarija; Dražen Zima, novinar i urednik Primorskog radija Totalne FM mreže Rijeke i Primorja te Leo Rumora, glazbenik i spiker HR Radio Rijeke i Primorskog radija Totalne FM mreže Rijeke i Primorja, suradnik glumačke skupine "Loptica", glumac u raznim CD pričama za djecu te nekoliko dugometražnih radijskih priča koje su objavljene i nominirane za nagradu Porin. 
 

"Safari Sunčevim sustavom"
, stručno vođena prezentacija u dvorani planetarija trajanja 20 minuta, namijenjena je najmlađima koje vodimo na  jedno nezaboravno putovanje kroz Sunčev sustav. Tijekom uzbudljivog svemirskog istraživanja posjetit ćemo najinteresantnija mjesta našeg prvog susjedstva te upoznati najosnovnija obilježja Sunca, Zemlje i ostalih planeta. Ovaj izvanzemaljski safari vodi nas na kraju i izvan Sunčevog sustava, našeg još udaljenijeg susjedstva. Prezentaciju će moći pogledati roditelji s djecom subotom u 11 sati u programu Matineje za najmlađe ili organizirane grupe vrtića i nižih razreda osnovnih škola utorkom u 10 sati.
 

Vodič noćnim nebom
dobit će svoju proljetnu varijantu pod imenom „Vodič noćnim nebom – proljeće“. Tako će petkom od 20,30 sati  tijekom stručno vođene prezentacije u dvorani planetarija voditelji upućivati publiku u opažanje nebeskih tijela i pojava te orjentaciju proljetnim noćnim nebom nad Rijekom.
 
Na programu ostaju film "Utrka do Zemlje", koji će se moći pogledati utorkom u 19,30 sat, kao i "Misija: Mars", koji će biti na rasporedu petkom u 19,30 sati. Promatranja u zvjezdarnici i dalje će se odvijati subotom s početkom u 20,30 sati.

Detaljnije o radnom vremenu i ulaznicama na stranicama Astronomskog centra Rijeka.
 
Planetarij Astronomskog centra Rijeka opremljen je najsuvremenijom digitalnom tehnologijom i to je jedini planetarij s digitalnom tehnologijom u Hrvatskoj i šire. Od otvaranja u travnju 2009. godine posjetilo ga je 20.000 posjetitelja.
 
Kako bi što više educirali ljude o tome što je planetarij, koje su vrste i mogućnosti planetarija, od 19. ožujka, a povodom Međunarodnog dana planetarija, krenut će s radom internetska stranica www.planetarij.com.

 

Tagovi:
Dijelovi grada:
  • Gornja Vežica
Sviđa se korisniku:

Ukupno <3: 1