Program obilježavanja Projektnog tjedna Plave zastave

28.07.2015.

Projektni tjedan Plave zastave obilježen na plaži Kostanj

Autor: Mia Mohorić

Na čuvenoj riječkoj plaži Kostanj, namijenjenoj prvenstveno osobama s invaliditetom, obilježen je Projektni tjedan Plave zastave. U sklopu obilježavanja, volonteri Eko tima KD "Čistoća", proveli su kratku anketu među prisutnim kupačima na plaži o njihovim navikama vezanim uz odvojeno prikupljanje otpada.

Plava zastava za plaže međunarodni je ekološki program zaštite okoliša mora i priobalja, čiji je prvenstveni cilj održivo upravljanje i gospodarenje morem i obalnim pojasom. Plava zastava predstavlja u svijetu iznimno cijenjenu turističku oznaku (markicu), koju brojni turist uzimaju kao glavni kriterij pri odabiru svoje destinacije ljetovanja. Ona ukazuje na čiste uredne, sigurne i dobro održavane plaže i marine, te predstavlja najpriznatiji model ekološkog odgoja, obrazovanja i obavještavanja javnosti te ujedinjuje turistički sektor i sektor zaštite okoliša na lokalnoj, regionalnoj i nacionalnoj razini.

Gradska plaža Kostanj jedina je plaža u Rijeci i bližoj okolici koja je u potpunosti prilagođena za osobe s invaliditetom, a u njenu se rekonstrukciju uložila posebna pažnja i ove godine, kada su  tijekom svibnja i lipnja sanirana sva oštećenja nastala u zimskim mjesecima. Također, kako bi se zadržala dostignuta kvaliteta usluge na plaži za osobe s invaliditetom Kostanj, Grad Rijeka je u razdoblju od 1. lipnja do 30. rujna osigurao dežurstvo spasioca, za što će se iz gradskog proračuna izdvojiti 50 tisuća kun.

Na plaži Kostanj u sklopu Projektnog tjedna Plave zastave anketirani su  prisutni građani, a podijeljeni su i informativni letci. Na postavljenom info-štand Eko tima, zainteresirani građani mogli su dobiti odgovore na pitanja o odvojenom prikupljanju otpada.