EU projekt

15.03.2018.

Projekt "5. ansambl": Uključivanje mladih s poteškoćama u razvoju i invaliditetom u tržište rada

Autor: Ivica Nikolac

Gradu Rijeci odobren je još jedan EU projekt ukupne vrijednosti 798 tisuća kuna. Riječ je o projektu 5. ansambl koji će se provoditi u partnerstvu s HNK Ivana pl. Zajca i u suradnji s Centrom za odgoj i obrazovanje Rijeka, s ciljem jačanja mogućnosti uključenja mladih s poteškoćama u razvoju i invaliditetom u tržište rada stjecanjem vještina, radnih navika i novim znanjima potrebnim za rad u kazalištu, rečeno je na konferenciji za medije u Salonu Grada Rijeke.

Gradu Rijeci odobren je još jedan EU projekt vrijednosti od oko 800 tisuća kuna. Riječ je o projektu 5. ansambl koji će se provoditi u partnerstvu s HNK Ivana pl. Zajca i u suradnji s Centrom za odgoj i obrazovanje Rijeka, a cilj mu je uključenje mladih s poteškoćama u razvoju i invaliditetom u tržište rada kroz pripremne kulturno-umjetničke aktivnosti. Uključivanjem u 5. ansambl usvojit će nove vještine, radne navike i nova znanja potrebna za rad u kazalištu, rečeno je na konferenciji za medije u Salonu Grada Rijeke.

Projekt su predstavili Vojko Obersnel, gradonačelnik Rijeke, Marin Blažević, intendant HNK Ivana pl. Zajca, Ivone Šabarić Rubeša, ravnateljica Centra za odgoj i obrazovanje i Mila Čuljak, Udruga za sindrom Down – Rijeka 21 i Ivan Šarar, pročelnik Odjela za kulturu.

Gradonačelnik Vojko Obersnel kazao je kako se radi o inovativnom, eksperimentalnom projektu, prvom takve vrste u hrvatskoj nacionalnoj kazališnoj kući – HNK Ivana pl. Zajca. Suština mu je uključivanje mladih s poteškoćama u razvoju i invaliditetom u tržište rada. „Riječ je o posebno ranjivoj skupini naših sugrađana i projektu koji je važan za unaprjeđenje kvalitete života mladih ljudi s poteškoćama u razvoju za čiju se realizaciju koriste sredstva Europskog socijalnog fonda te Ministarstva kulture RH, u okviru Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali. Slični projekti već postoje u Europskoj uniji pa tako i irski grad Galway, koji će 2020 također biti Europska prijestolnica kulture i s kojim grad Rijeka već surađuje, ima sličan projekt“, kazao je gradonačelnik.

Kroz kreativne radionice iz područja izvedbenih i likovnih umjetnosti, u „Zajcu“ će se s mladima raditi na razvoju znanja i vještina koje će im u konačnici omogućiti i lakši pristup radu u kazalištu, odnosno osigurati im i ekonomsko uključivanje na tržište rada. Suradnja u projektu ostvarena je s Centrom za odgoj i obrazovanje Rijeka, čiji su polaznici djeca i mladi s teškoćama u razvoju i /ili invaliditetom te s udrugom Rijeka 21, čiji članovi su mladi s Downovim sindromom.

Projekt "5. ansambl" odnosi se na mlade s teškoćama u razvoju i/ili osobe s invaliditetom, u dobi od 15 do 25 godina, a s ciljem formiranja novog ansambla HNK Ivana pl. Zajca. Aktivnosti su započele 8. veljače i trajat će 18 mjeseci, uz sudjelovanje brojnih kvalificiranih stručnjaka koji će raditi s mladima na osposobljavanju za sudjelovanje u izvedbenim umjetnostima. Tako je već objavljen i Javni poziv na koji je stiglo 25 prijava, a nakon prve pripremne kreativne aktivnosti, izabrat će se 10 mladih koji će se dalje educirati.

Marin Blažević, intendant HNK Ivana pl. Zajca, kazao je kako kazalište već nekoliko godina programskim pristupom pokušava probiti političko-kritički led kojim je okovano hrvatsko glumište. „HNK Ivana pl. Zajca otvorio je vrata različitim grupama naših sugrađana, pod idejom Kazalište za sve. Već dvije godine surađujemo s udrugom Rijeka 21, čijih se troje članova može susresti u Kazalištu kao biljetere ili na sceni kada se glumcima predaje cvijeće“, kazao je Blažević te dodao kako je naš jezik jedan od rijetkih koji još uvijek koristi termin  “invalidi”,  odnosno adekvatan prijevod engleskog termina “disabled”, za osobe s poteškoćama u razvoju, umjesto u svijetu prihvaćenog termina  Differently abled, kojim se pojašnjava da takve osobe nisu nesposobne, već drugačije sposobne, odnosno sposobne za nešto drugo. „Zbog zakonskog okvira koji se sporo mijenja, nismo trenutno u mogućnosti zaposliti takve osobe, no možemo ih uključiti u programske aktivnosti na kreativan način“, zaključio je Blažević.

Ivan Šarar, pročelnik Odjela za kulturu je kazao kako je projekt "5. ansambl" vezan i uz provedbu projekta Europske prijestolnice kulture kojem je jedan od ciljeva i doprinos povećanom i aktivnom sudjelovanju građana u kulturnim aktivnostima, s posebnim naglaskom na uključenje osoba s invaliditetom i drugih ranjivih socijalnih skupina. „Ovaj projekt konceptualno je vezan uz Luku različitosti, programski pravac EPK 2020 koji svima daje pravo na osobnost, individualnost i svoju perspektivu, a ovoj posebnoj skupini naših sugrađana daje vidljivost u javnosti“, kazao je Šarar te dodao  kako je važnost projekta upravo u tome što spaja Gradsku upravu, instituciju poput Centra za odgoj i obrazovanje, Kazalište i udruge, pri čemu je Odjel gradske uprave za kulturu samo „domaćin i administrator“.

Europski projekt 5. ansambl u sklopu poziva Umjetnost i kultura za mlade sufinancira Europski socijalni fond te Ministarstvo kulture RH, u okviru Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali.