FOTOGALERIJA

16.06.2017.

Procesijom i središnjim euharistijskim slavljem Rijeka proslavila Dan svetog Vida

Autor: Ana Sušić

Povodom Dana svetog Vida, zaštitnika Riječke nadbiskupije i grada Rijeke, jučer, 15. lipnja, održana je svečana procesija, od Katedrale sv. Vida prema Trgu Riječke rezolucije gdje je održano središnje euharistijsko slavlje.

Povodom Dana svetog Vida, zaštitnika Riječke nadbiskupije i grada Rijeke, jučer, 15. lipnja, održana je svečana procesija, od Katedrale sv. Vida prema Trgu Riječke rezolucije gdje je održano središnje euharistijsko slavlje.

Događaju su prisustvovali dužnosnici državnih, županijskih i gradskih vlasti. U ime Grada Rijeke, nazočili su gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel i zamjenik gradonačelnika Rijeke Marko Filipović. Zatim, bili su prisutni i predstavnici vojne i redarstvene vlasti, vatrogasaca, pomoraca, katoličkih udruga i društava, svećenici, redovnici i redovnice te djelatnici Ordinarijata i nadbiskupijskih ustanova - Bogoslovije, Caritasa, Hospicija, Katoličke škole i ostalih.

Središnje euharistijsko slavlje predvodio je gospićko-senjski biskup mons. Zdenko Križić, a uz njega su bili i mons. Dražen Kutleša, biskup porečki i pulski te mons. Ivica Petanjak, biskup krčki. 

Također, slavlju je nazočila i Njegova Ekselencija mons. Christopher Michael Zielinski, opat benediktinskog samostana u Lendinari te voditelj Ureda za liturgiju u Kongregaciji za bogoštovlje i stegu sakramenata pri Svetoj Stolici, koji je dan prije postao i začasni kanonik Stolnog kaptola ovdje u Rijeci.

"Neka nam svima skupa Gospodin po zagovoru sv. Vida, našeg nebeskog zaštitnika, podari milost odvažnog svjedočanstva vjere u Euharistiju, čiji blagdan se tako lijepo danas poklopio s blagdanom sv. Vida, mučenika Isusa Krista i svjedoka vjere u beskonačnost nebeskog života koji po Euharistiji primamo", poručio je na početku mise msgr. Ivan Devčić, riječki nadbiskup i metropolit.

Mons. Zdenko Križić napomenuo je kako je sveti Vid mučen i ubijen za vrijeme cara Dioklecijana, u adolescentskoj dobi, a čudesa koja su se događala po njegovom zagovoru ostavila su traga te su ga mnogi uzeli za svog zaštitnika, pa tako i grad Rijeka. 

Povodom Dana svetog Vida, predstavnici Zdruga katoličkih skauta Hrvatske položili su svoja skautska obećanja.