VIDEO

16.05.2018.

Prirodoslovni muzej dobio vrt za zaštićene vrste biljaka

Autor: Sanja Kapidžić

Predstavljanjem preuređenog vrta za zaštićene biljne vrste u ponedjeljak, 14. svibnja, u Prirodoslovnom muzeju Rijeka, svečano je otvoren osmi Tjedan botaničkih vrtova, arboretuma i botaničkih zbirki. Cilj ove manifestacije je popularizirati botaničke vrtove kao institucije otvorene za posjetitelje te istaknuti njihovu ulogu u edukaciji, promociji i istraživanjima biljnih vrsta.

 Predstavljanjem vrta za zaštićene vrste biljaka u ponedjeljak, 14. svibnja, u Prirodoslovnom muzeju Rijeka, svečano je otvoren osmi Tjedan botaničkih vrtova, arboretuma i botaničkih zbirki. Cilj ove manifestacije je popularizirati botaničke vrtove kao institucije otvorene za posjetitelje te istaknuti njihovu ulogu u edukaciji, promociji i istraživanjima biljnih vrsta.

Na svečanom otvorenju prisutnima su se obratili gradonačelnik Grada Rijeke Vojko Obersnel, zamjenik župana Primorsko-goranske županije Petar Mamula te ravnateljica Prirodoslovnog muzeja Rijeka Željka Modrić Surina.

Ravnateljica Surina potom je ukratko predstavila preuređeni stražnji dio Botaničkog vrta Muzeja namijenjen uzgoju biljaka u trajnom režimu ex-situ zaštite, te pozvala zamjenika župana Mamulu i gradonačelnika Obersnela da u režim zaštite stave prve dvije biljke i time otvore ovaj dio vrta. Također je istaknula da je vrt preuređen zahvaljujući sredstvima europskog projekta LIKE.