10 najvažnijih preporuka

28.06.2016.

Preporuke za zaštitu zdravlja starijih osoba pri visokim temperaturama zraka

Ministarstvo zdravlja Republike Hrvatske u suradnji sa stručnjacima (NZJZ "Dr. Andrija Štampar" i Hrvatski liječnički zbor) donosi 10 najvažnijih preporuka kojih bi se u nadolazećem razdoblju ljetnih vrućina trebale pridržavati osobe starije dobi i njihovi bližnji (članovi obitelji, prijatelji, susjedi).

Preporuke za zaštitu zdravlja starijih osoba pri visokim temperaturama zraka

Stručne preporuke (izvor: www.stampar.hr):  

  1. ne izlagati se suncu u razdoblju od 10 do 17 sati (osobito ako je osoba srčani bolesnik ili je oboljela od dijabetesa)
  2. pri svakom izlasku iz kuće zaštiti glavu kapom, šeširom ili maramom
  3. uzimati do dvije litre tekućine dnevno (negazirana voda, čaj, juha, varivo)
  4. izbjegavati pržena, pohana, slatka i začinjena jela (osobito jako zasoljena), a jesti što više sezonskog voća i povrća
  5. redovito održavati čistoću tijela i prostora u kojem osoba živi
  6. strogo se pridržavati dobivenih uputa o liječenju i uzimanju lijekova, te češće mjeriti krvni tlak
  7. održavati naviku redovitog kretanja i boravka u prirodi (u jutarnjim i večernjim satima) a u slučaju da se osoba ne može kretati i izlaziti iz kuće, nužno je redovito višesatno provjetravati prostorije u kojima boravi
  8. uvijek uza se imati osnovne osobne podatke (ime i prezime, godinu rođenja, adresu stanovanja i broj telefona osobe kojoj se može obratiti u slučaju potrebe)
  9. glavobolja, mučnina, vrtoglavica, suhoća usta i kože - znakovi su uzbune za  hitno javljanje svom izabranom liječniku obiteljske medicine ili hitnoj pomoći (112)
  10. moralna je dužnost članova obitelji, prijatelja, susjeda i drugih koji u svom okruženju imaju osobu starije dobi da ju u vrijeme vrućih ljetnih mjeseci učestalije kontaktiraju (čak i više puta svakoga dana).

(Kristina Dankić)