Odlazak pionira hrvatskog hip-hopa

06.12.2012.

Preminuo legendarni riječki rapper MC Buffalo

Autor: Vlado Simcich

Jučer je u 42. godini života preminuo, prema prvim i neslužbenim informacijama, uslijed zatajenja srca, legendarni riječki rapper MC Buffalo, pravim imenom Dean Bubalo, čovjek koji je udario temelje hrvatskog hip-hopa.

Mc Buffalo

Kako bilježi jedan web portal, „Buffalo je kroz hip-hop opjevao život, znatno prije nego li je to u Zagrebu postao trendy posao“. I zaista, dok se danas publici kroz hip-hop serviraju besmislene rime koje sa skupih spotova ljuto izvikuju dečki u svilenim trenirkama, MC Buffalo je, '90-tih, se na prazan želudac bavio gorkim temama.

Njegov rad najviše se veže uz grupu Maderfankerz koja se sastala 1990. godine. Činili su je basist Robert Jovanović, gitarist Đimi Grgić i DJ Denis Pilepić Pille koji danas slove kao kultni sastav čemu je svakako pomogla i pjesma Moja domovnica, obrada domoljubne pjesme Moja domovina Rajka Dujmića i Zrinka Tutića, a kojeg je izvodio Hrvatski Band Aid.

Buffalo i dečki su u pjesmi neskriveno skrenuli pozornost na stanje u kojemu se isticanjem nacionalnog ponosa zatirala socijalna slika zemlje zbog čega je u doba mlade i nespretne demokracije, MC Buffalo ponio epitet prvog Riječanina čija je pjesma zabranjena za javno izvođenje, a ista je postala i jedna od prvih nepoželjnih u Hrvatskoj.

Bez obzira na ove gore navedene okolnosti, Bubalo je zadržavao istančan osjećaj za humor, kako u svojim tekstovima tako i na nastupima. Nikada nije odstupao od svojih uvjerenja, bez obzira na moguće posljedice ljutitih 'nacionalno osvještenih' građana. Zanimljivo, vrlo se rijetko u njegovoj biografiji isticala činjenica kako se među prvima odazivao brojnim humanitarnim nastupima u korist ugroženih, a kojih je tijekom prvih godina devedesetih bilo nemalo. Također, nastupio je i na jednom od prvih skupnih koncerata u organizaciji HGU u Italiji, gdje se predstavila cjelokupna riječka scena u cilju stjecanja simpatija ali i u svrhu lobiranja priznanja naše mlade države! Tijekom nastupa zaslužio je ovacije ispunjenog gledališta, da bi nakon silaska s pozornice, u društvu još nekih frontmena podijelio brojne autograme talijanskim gledateljima.

Po povratku, u autobusu, je bez obzira na velikodušno gostoprimstvo (čitaj: neograničenu količinu pića i ića) kojim su Talijani dočekali 'ekskurziju', tj riječku delegaciju, nastavio zabavljati i uveseljavati cjelokupno poslanstvo.

MC Buffalo je zasluženo, nakon svega, dobio i svoje mjesto u Žmirićevoj 'enciklopediji' Riječke rock himne. Sada je u društvu 2Paca, Cowboya iz Grandmaster Flasha, Buffyja iz Fat Boysa, Gryma Reaper aka Too Poetic iz Gravediggaz, Notoriusa B.I.G. i Adama Mca Yaucha iz Beastie Boysa. Sigurni smo da će se dobro uklopiti u društvo.

Tagovi:
Sviđa se korisniku:

Ukupno <3: 1