Očuvanje tradicije

17.05.2017.

Predstavljena Primorska kuća - nova turistička atrakcija u centru grada

Danas je predstavljen novi projekt Turističke zajednice grada Rijeke pod imenom Primorska kuća. Primorska kuća novi je turistički proizvod u centru grada Rijeke na adresi Krojačka 1 i nadopuna turističke ponude.

Danas je predstavljen novi projekt Turističke zajednice grada Rijeke pod imenom Primorska kuća. Primorska kuća novi je turistički proizvod u centru grada Rijeke na adresi Krojačka 1 i nadopuna turističke ponude destinacije, a o značaju projekta govorili su gradonačelnik Grada Rijeke Vojko Obersnel i direktor Turističke zajednice grada Rijeke Petar Škarpa. Pojedinosti uređenja okoliša i lokacije prezentirao je Željko Vitas, ravnatelj direkcije zajedničke komunalne djelatnosti Odjela gradske uprave za komunalni sustav Grada Rijeke.

O značaju projekta govorili su gradonačelnik Grada Rijeke Vojko Obersnel i direktor Turističke zajednice grada Rijeke Petar Škarpa. Pojedinosti uređenja okoliša i lokacije prezentirao je Željko Vitas, ravnatelj Direkcije zajedničke komunalne djelatnosti Odjela gradske uprave za komunalni sustav Grada Rijeke.

Gradonačelnik Obersnel istaknuo je značaj ovakvih i sličnih projekata koji oplemenjuju turističku ponudu destinacije i promoviraju očuvanje tradicijskih običaja i autohtonih proizvoda primorskog kraja. Gradonačelnik je također istaknuo i značaj suradnje koju Grada Rijeke ostvaruje u raznim projektima i gospodarstvu na razvoju turističkih i drugih projekata i ideja.

O značaju Primorske kuće i projekta više je govorio direktor Turističke zajednice grada Rijeke Petar Škarpa koji je izjavio da Primorska kuća sa svojom jedinstvenom lokacijom i ponudom predstavlja novu turističku atrakciju, a turističku ponudu destinacije nadopunjuje i s novom konobom koja će na meniju imati isključivo autohtona primorska jela bazirana na tematskim kuharicama. Tu je i nova suvenirnica  koja će u svojoj ponudi imati originalne, autohtone i tematske suvenire s područja cijele Primorsko-goranske županije. Nakon današnje prezentacije, očekuje se skoro stavljanje u funkciju konobe i suvenirnice.

Projekt Primorska kuća pokrenula je Turistička zajednica grada Rijeke s namjerom stavljanja u funkciju zgrade koja predstavlja tradicionalnu gradnju na području Primorja. Adaptacijom zgrade, sukladno projektu koji je izrađen u suradnji s Gradom Rijeka te Upravom za zaštitu kulturne baštine Konzervatorskog odjela u Rijeci, sačuvana je povijesna vrijednost načina gradnje, pa i života, koji ima svoje korijene u povijesti i tradiciji ovoga kraja. Procijenjeni troškovi stavljanja u funkciju Primorske kuće iznose 900.000,00 kn.

U prizemlju Primorske kuće planiran je ugostiteljski objekt - konoba gdje će se pripremati autohtona jela s našeg područja u suradnji s autorom knjiga autohtone kuhinje (Zeleno i plavo na pijate, Nonina kuhinja, Iz padela naših nona) Damjanom Miletićem. Bit će to prva konoba koja će imati pisane kuharice za jela koja se poslužuju u prostoru konobe.

Na prvom katu smjestit će se izložbeno-prodajni centar autohtonih proizvoda i suvenira s područja Primorsko-goranske županije, a gdje će se provoditi i brojne promotivne aktivnosti i edukacije u cilju promocije autohtonih namirnica.

Tagovi: