Svečana akademija u HKD-u na Sušaku

21.10.2017.

Predstavljena monografija o 128. brigadi HV-a "Sveti Vid"

Autor: Ivica Nikolac

U povodu obilježavanja 26. obljetnice osnutka 128. brigade HV-a „Sveti Vid“ danas su na Mostu hrvatskih branitelja položeni vijenci, a u Hrvatskom kulturnom domu na Sušaku predstavljena je monografija ”128″.

U povodu obilježavanja 26. obljetnice osnutka 128. brigade HV-a „Sveti Vid“ danas su na Mostu hrvatskih branitelja položeni vijenci, a u Hrvatskom kulturnom domu na Sušaku predstavljena monografija ”128″.

O značaju 128. brigade HV-a Sveti Vid i potrebi izdavanja monografije “128” govorili su Vojko Obersnel, gradonačelnik Rijeke, Erik Fabijanić, predsjednik skupštine PGŽ, Ivan Lerga, predsjednik Udruge 128. brigade HV, Iva Josipović, izaslanica ministra hrvatskih branitelja, brigadni general Perica Turalija, zapovjednik Zapovjedništva specijalnih snaga, izaslanik ministra obrane i umirovljeni general zbora Drago Lovrić, izaslanik predsjednice RH. O samoj knjizi govorili su autor knjige Petar Trinajstić i prvi zapovjednik brigadir Joko Đipalo.

128. brigada osnovana je 22. listopada 1991. godine na temeljima Teritorijalne obrane, a nakon prvog postrojavanja na prostorima današnjeg Sportsko-poslovnog centra “Lovorka Kukanić”, članovi brigade su se pripremali na području čitavog Grobnika. Prvi zadaci postrojbe bili blokada vojarni u Rijeci te preuzimanje oružja iz skladišta tadašnje JNA.

Petar Trinajstić, autor monografije Radi se o brigadi kroz koju je prošlo više od 7.000 branitelja i koja je obavljajući ratne zadaće u Domovinskom ratu uvelike zadužila Rijeku i cijelu Hrvatsku. Brigadu su najvećim dijelom činili stanovnici Rijeke i okolice, a na svom ratnom putu, koji je većinom vodio preko ličkih ratišta, svoj život je ostavilo 25 branitelja.

 „Upravo iz istinske zahvalnosti prema svima njima, kao i zbog činjenice da je bilo od iznimne važnosti prikupiti i sistematizirati svu građu iz toga razdoblja, nastala je ova vrijedna monografija. Sve su to povijesni trenutci u životu Rijeke i Hrvatske. Posebno je važna činjenica da su za ovu monografiju svjedočili ljudi koji su osobno su djelovali u svim tim ratnim aktivnostima, čime se spriječila mogućnost pogrešnih interpretacija povijesti, a time tiha ali ipak prisutna sumnja u riječko domoljublje, s kojom se danas nerijetko susrećemo“, istaknuo je u HKD-u gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel.

Podsjećamo, 128. brigada HV-a V. zbornog područja Oružanih snaga Republike Hrvatske, dobitnik je Zlatne plakete “Grb Grada Rijeke” u 1999. godini, dok je 2005. dotadašnji južni i sjeverni dio Trga Republike Hrvatske imenovan trgovima 111. i 128. brigade Hrvatske vojske.

U povodu obilježavanja 26. obljetnice osnutka 128. brigade HV-a „Sveti Vid“ danas su na Mostu hrvatskih branitelja položeni vijenci, a u Hrvatskom kulturnom domu na Sušaku predstavljena monografija ”128″.Nakon izgradnje Mosta hrvatskih branitelja na Delti, na mjestu s kojega su i pripadnici ovih dviju brigada kretali u obranu domovine, imenovanja ulice po zapovjedniku legendarnih “Ajkula”, Marinu Jakominiću te sudjelovanju Grada na postavljanju brojnih spomenika palim borcima u Drenovom klancu i širom Hrvatske, Grad Rijeka je imenovanjem dvaju trgova 111. i 128. brigadom Hrvatske vojske, još jednom odao počast braniteljima na nesebičnom i požrtvovnom davanju za mogućnost slobodnog življenja.