Novi program od 15. lipnja

11.06.2010.

Predstavljena ljetna shema programa Astronomskog centra Rijeka

Na konferenciji za medije održanoj danas u Astronomskom centru Rijeka predstavljena je njegova nova ljetna programska shema.

astronomski-centar-rijeka ljetna shemaNovi program, koji se uvodi od 15. lipnja, predstavila je Andrea Cvitan, voditeljica Astronomskog centra  Rijeka, glumac Bojan Lakoš, koji  se osvrnuo na zanimljivo iskustvo sinhronizacije animiranog filma „Utrka do Zemlje“, okosnice novog programa, dok je poseban gost  konferencije za medije bio gospodin George Martin, predsjednik Odbora za međunarodne odnose i predsjednik Izbornog povjerenstva International Planetarium Society (Međunarodno udruženje planetarija), ujedno i bivši predsjednik tog krovnog svjetskog udruženja planetarija. On je izrazio veliko zadovoljstvo što je i riječki planetarij postao članom Međunarodne udruge planetarija te uputio mnogo pohvala na račun njegove suvremenosti, opremljenosti i raznovrsnosti programa koji se u njemu nude. „Bio sam u nekoliko stotina planetarija širom svijeta, i uvjeravam vas, ovaj riječki spada u uski krug najsuvremenijih. Ima i još jednu prednost koja ga izdvaja od ostalih: smješten je u samom gradu, na predivnom mjestu. Imate predivno mjesto za popularizaciju astronomije“.

Od utorka 15. lipnja u programu Astronomskog centra Rijeka uvodi se ljetna shema, a s njom i novi film Utrka do Zemlje (Race to Earth).

Utrka do Zemlje je  zabavno-edukativni animirani film za djecu ali i odrasle.

Gledatelje će se kroz ovaj film upoznati s nekim zakonima međuplanetarnog prostora i raketnom tehnologijom s kojom su se susretali prvi svemirski putnici. Također upoznati će i  carstva Gasmoonije i Karmoonije i saznati  zašto Zemlja ne padne na Mjesec i nije li ona tek optička varka. Otkrit će da li bi stanovnici Mjeseca mogli napraviti svemirski brod i sletjeti na Zemlju. Prikladan malim i velikim „astronautima“, film će se prikazivati utorkom, srijedom, četvrtkom i subotom u 21 sat.

Kao i prethodni film Vibrato, i ovaj novi je sinhroniziran a produkciju potpisuje Olja Dešić, poznati hrvatski producent, glazbenik i aranžer.

Glasove su dali: Alen Liverić, glumac, dobitnik mnogobrojnih nagrada, Olja Dešić, producent, glazbenik, aranžer, višestruki dobitnik Porina, redovni član Društva skladatelja, osnivač škole pjevanja Vocal Studio Maraton, dobitnik nagrade Status za bus gitaru, vokalni trener u projektu Hrvatska traži zvijezdu, Bojan Lakoš, glumac Kulturnog centra Kalvarija, Tea Hržić, odgajateljica i članica glumačke skupine Loptica te Sandfra Polić Živković, odgajateljica, voditeljica Vocal Studia Maraton i predsjednica Udruge Nemesis Škrljevo koji su objavili nekoliko dječjih slikovnica i računalnih programa za djecu.

Vodič noćnim nebom dobit će svoju ljetnu varijantu. Tako će petkom od 22 sata  tijekom stručno vođene prezentacije voditelji upućivati publiku u opažanje nebeskih tijela i pojava te orijentaciju ljetnim noćnim nebom nad Rijekom.

Novost su i projekcije filmova za turiste, srijedom od 22 sata. Two Small Pieces of Glass  i Planets in Sight  mogu se pogledati na engleskom jeziku, Vibrato na francuskom, a La corsa sulla Terra na talijanskom jeziku.

Promatranja u zvjezdarnici i dalje će se odvijati subotom, no s početkom u 22 sata.

Najavljeni su i dodatni, izvanredni programi u Astronomskom centru Rijeka tijekom ljeta:

06. srpnja 2010. g. u 21.30 sati Astronomski centar Rijeka ugostit će program  Pisci pod zvijezdama u sklopu Riječkih ljetih noći. „Poezija i nove tehnologije“ naziv je pod vodstvom izbornice Laure Marchig

Potpuna pomrčina Sunca bit će vidljiva  11.srpnja 2010. godine s Uskršnjeg otoka. Tim povodom organizirat ćemo  izvanredan program  koji će uključivati stručno  vođene prezentacije u planetariju. Prošle su godine slične prezentacije izazvale veliki interes posjetitelja, a sastoje se od prikaza nastanka pomrčine Mjeseca i Sunca, prikaza fotografija raznih pomrčina, animiranog tijeka potpune pomrčine Sunca i slično.

Prodaja ulaznica:
Astronomski centar Rijeka; Sveti Križ 33, Rijeka
Turističko informativni centar (Korzo 33a)
kartomat na Korzu
www.kulturaplus.com

Informacije i rezervacije na tel.: 051/455-700

Cijene ulaznica za planetarij:
20 kuna za odrasle
10 kuna za djecu, studente i umirovljenike

Cijene ulaznica za zvjezdarnicu:
10 kuna

KONTAKT:
Astronomski centar Rijeka
T.455-700; F.455-701
e-mail: astronomski-centar-rijeka@rijekasport.hr