Dan oslobođenja Grada Rijeke

02.05.2011.

Predstavljena knjiga "Nacionalnost ili državljanstvo" Vinka Šepića Čiškina

Autor: Grad Rijeka

U prigodi obilježavanja Dana oslobođenja Grada Rijeke, 3. svibnja, u Gradskoj vijećnici predstavljena je knjiga Vinka Šepića Čiškina "Nacionalnost ili državljanstvo". Knjiga predstavlja kritički osvrt na knjigu "Žrtve talijanske nacionalnosti u Rijeci i okolici (1939. - 1947.)", želeći upozoriti kako su autori miješanjem pojmova nacionalnosti i države manipulirali popisom žrtava talijanske nacionalnosti.

Predstavljena knjiga \"Nacionalnost ili državljanstvo\" Vinka Šepića Čiškina

Knjigu "Žrtve talijanske nacionalnosti u Rijeci i okolici (1939. - 1947.)" priredili su Amleto Ballarini i Mihael Sobolevski, a objavljena je 2002. godine na talijanskom i hrvatskom jeziku  u izdanju talijanskog Ministarstva za dobra i kulturne aktivnosti i u organizaciji Udruga riječkih studija iz Rima i Hrvatskoga instituta za povijest iz Zagreba.
 
Kako je kazao urednik knjige "Nacionalnost ili državljanstvo" prof. Rastko Schwalba, Vinko Šepić Čiškin razotkriva manipulaciju kriterijima za uvrštavanje u popise žrtava talijanske nacionalnosti. Naime, osnovno pitanje u knjizi "Žrtve..."  je utvrđivanje nacionalnosti ljudi poginulih na razne načine i na raznim stranama tijekom Drugog svjetskog rata. Pri tome, kako bi potvrdili početku tezu, priređivači miješaju pojmove nacionalnosti i državljanstva.
 
Šepić ističe kako je se u knjizi "Žrtve..." prešućuje povijesna činjenica da Rijeka i Italija nikad nisu imale zajedničku povijest, osim od kraja 1919. do 1945. godine, prešućuje se d'Annunzijev upad i osvajanje Rijeke, nacionalistički pritisak na stanovništvo te težnja talijanskih vlasti za oduzimanjem slavenskih obilježja na raznim područjima, između ostalih, i u Rijeci.
"Prešućuje se mnogo toga, kako bi se Rijeka i njena okolica prikazali kao vjekovni talijanski teritorij, sve kako se iz tako prezentirane povijesti ne bi moglo ustanoviti porijeklo i osjećaji stanovnika ovih krajeva," kazao je Schwalba.

U drugom dijelu knjige Šepić obrađuje činjenice i fenomen riječkog fašističkog policijskog funkcionera Giovanija Palatucija.
 
Predstavljanju knjige prisustvovao je i gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel, istaknuvši kako su knjige poput "Nacionalnost ili državljanstvo" izuzetno važne, jer upozoravaju na namjerno ili nesvjesno ispuštanje ili iskrivljavanje povijesnih činjenica, što se događa kad je u pitanju Drugi svjetski rat, ali i prilikom govora o Domovinskom ratu.
"Slučajno ili ne, u knjizi na koju se Šepić osvrće, mnoge su činjenice izostavljene pa se pri tome zaboravljaju i talijanske žrtve, koje su stradale kao pripadnici narodno-oslobodilačke vojske," kazao je Obersnel.
 
Pored gradonačelnika Obersnela, uvodno je goste pozdraviti i predsjednik Saveza antifašističkih boraca i antifašista PGŽ Dinko Tamarut, a o knjizi je govorio i autor Vinko Šepić Čiškin.
 
Knjigu je izdala Udruga antifašističkih boraca i antifašista Grada Rijeke uz potporu Grada Rijeke.

Izvor: Grad Rijeka