Devet radova za devet Kastavskih obrambenih kula

20.09.2012.

Predstavljanje slikovnice "Kastavske priče"

U ponedjeljak, 24. rujna 2012. u 10,00 u Ogranku Drenova Gradske knjižnice Rijeka održat će se predstavljanje slikovnice Kastavske priče, objavljene u izdanju OŠ Fran Franković i Ogranka Matice hrvatske Viškovo. Sudionici predstavljanja bit će djeca-autori slikovnice, a sve će se odvijati u sklopu obilježavanja 25 godina postojanja OŠ Fran Franković.

Kastavske priče jedinstven su projekt OŠ Fran Franković iz Rijeke kroz čiju provedbu je integriran niz kreativnih aktivnosti učenika, te maksimalno probuđena njihova stvaralačka energija. 

Priče su inspirirane legendama Kastavštine i prizorima grada Kastva. Slušajući lokalne legende i upoznavajući grad Kastav na jednoj od terenskih nastava, rađala se inspiracija. Literarni radovi nastali su u svibnju 2011. godine kao školska zadaća na satu Hrvatskoga jezika. Pred učenike sedmih razreda postavljen je zadatak: pripovijedati koristeći opis i dijalog. Radnja priče trebala je biti vezana uz Kastav, a mogli su koristiti motive i likove koje su upoznali tijekom terenske nastave. Svojim tekstovima učenici su pokazali koje su motive, prizore, legende i njihove likove, najsnažnije doživjeli. Većina ih je bila inspirirana Crekvinom, a u mnogim pričama su zastupljene vile. U ovoj zbirci nalazi se devet najuspjelijih literarnih radova, a toliko ih je odabrano zato jer je grad Kastav imao upravo toliko obrambenih kula. Potaknuti literarnim radovima, tijekom školske godine 2011./12. učenici sedmih i osmih razreda su na satovima Likovne kulture stvarali inicijale kojima tekstovi započinju. Ilustracije su nastale na dodatnoj nastavi Likovne kulture, a također su tijekom satova dodatne nastave nastajali prijevodi na: čakavštinu, engleski i njemački jezik. Naposljetku u svibnju 2012. godine svi su radovi objedinjeni u zbirku koja je osim u tiskanom obliku doživjela i digitalno izdanje na servisu Issuu

Upravo ovakvi primjeri dobar su primjer vođenja projektne nastave koja za cilj ima aktiviranje različitih oblika znanja i talenta. Rezultat je naposljetku konkretan proizvod koji je uz pomoć modernih tehnologija dostupan cijelom svijetu.