Istraživač koji je uzburkao svjetsku javnost

19.11.2010.

Predavanje Semira Osmanagića u Filodrammatici

U subotu 27. studenog u 19:00, Velika dvorana Filodrammatice (Korzo 28) ugostiti će dr. sc. Semira Osmanagića koji će doržati predavanje "Piramide u svijetu i Bosanska dolina piramida."

semir osmanagic

Otkriće Bosanske doline piramida zauvijek mijenja shvaćanje o europskoj i svjetskoj povijesti. Tijekom predavanja biti će predstavljeni novi detalji istraživanja betonskih blokova s Bosanske piramide Sunca, analiza popločanih terasa s Bosanske piramide Mjeseca, potvrde o umjetnom porijeklu tumulusa u Vratnici, starost podzemnog labirinta ispod piramida te pionirska ispitivanja energetskih isijavanja iz piramida.

Posjetitelji će iz prve ruke dobiti informacije o Međunarodnoj radnoj akciji volontera koja je bila organizirana u ljeto 2010. pod nazivom „MRAV Bosanske piramide 2010” kao i najavu za akciju „MRAV 2011”, a bit će i promovirano drugo izdanje nove knjige dr. Osmanagića „Sve piramide svijeta”.

Dr. sc. Semir Osmanagić je istraživao piramide u Kini, Mauricijusu, Hondurasu, Egiptu, Kanarskim otocima, Meksiku, Salvadoru, Boliviji, Guatemali, Peruu, Mauricijusu i drugim dijelovima svijeta. Otkrio je bosanske piramide u Visokom, zbog čega je primljen u Rusku akademiju prirodnih znanosti kao najmlađi član te ustanove u kojoj se nalaze i desetine nobelovaca. Nakon što su egipatski stručnjaci potvrdili postojanje piramida primili su ga u ugledno Aleksandrijsko društvo arheologa. Dr.sc.Semir Osmanagić predaje po čitavom svijetu i promovira arheološki turizam i poziva turiste i stručnjake u posjet BiH. Jedini je predavač s Balkana koji je održao predavanje u čuvenoj Aleksandijskoj biblioteci.