Obilježava se 170 godina od rođenja riječkog industrijalca

12.02.2019.

Predavanje o Milutinu Baraču, osnivaču modernog pčelarstva u Hrvatskoj

Autor: Smiljana Radović Lagator

U četvrtak, 14. veljače s početkom u 18 sati u Gradskoj vijećnici Grada Rijeke održat će se predavanje u povodu obilježavanja 170 godina od rođenja Milutina Barača, na kojem će biti riječi o važnoj ulozi koju je ovaj riječki industrijalac imao u razvoju pčelarstva u Hrvatskoj. Predavanje u organizaciji Pčelarske udruga Milutin Barač iz Rijeke održat će Slavko Suzić.

Milutin Barac

Milutin Barač rođen je na Valentinovo 1849. u selu nedaleko Donje Zeline. Godine 1883. Barač dolazi u Rijeku, gdje utemeljuje najmoderniju rafineriju nafte u Europi, kojom upravlja do 1920. godine. Osim što je konstruirao aparat za topljenje i dobivanje parafina, bio je izumitelj i na drugim poljima.

Riječki studenti, četveročlani startup tim sa Sveučilišta u Rijeci, ljetos su osvojili drugo mjesto na hrvatskom dijelu natjecanja „University Startup World Cup 2018 – USWC 2018“ svojim projektom ZUS Biotech - razvoj probiotika za pčele. Naime, paralelno s naftaštom bavi se i pčelarstvom, a zbog svojih zasluga smatra se osnivačem modernog pčelarstva u Hrvatskoj. Naime, konstruirao je poznatu košnicu nazvanu Baračeva amerikanka, tj. baračevku, koja je postala najrašireniji tip košnice u Hrvatskoj.

I sam Barač u rafinerijskoj stolariji izrađivao je košnice te ih dijelio građanima na Primorju, Istri te Lici. Pozivao je hrvatske pčelare u svoj vrt u krugu rafinerije na pčelinjak i držao im predavanje o modernom pčelarenju. Na današnjem Bulevardu u vrtovima lijepih gospodskih vila bilo je prestiž imati nekoliko košnica baračevki, dok je na Podvežci, Kačjaku, Krimeji i u Dragi bilo vrlo dobro razvijeno pčelarstvo.