Drukčiji pristup odgoju i obrazovanju

28.02.2017.

Predavanja i radionice za djecu i roditelje u sklopu Dana waldorfske pedagogije u Rijeci

Autor: Ana Sušić

U organizaciji Društva prijatelja waldorfske pedagogije, Osnovne waldorfske škole, Waldorfskog dječjeg vrtića Mala vila i Dječjeg vrtića Rijeka - PPO Bulevard u Rijeci će se od 27. veljače do 3. ožujka nizom aktivnosti obilježiti „Dani waldorfske pedagogije u Republici Hrvatskoj“.

U organizaciji Društva prijatelja waldorfske pedagogije, Osnovne waldorfske škole, Waldorfskog dječjeg vrtića Mala vila i Dječjeg vrtića Rijeka - PPO Bulevard u Rijeci će se od 27. veljače do 3. ožujka nizom aktivnosti obilježiti „Dani waldorfske pedagogije u Republici Hrvatskoj“.

Dane waldorfske pedagogije najavili su predsjednik Društva prijatelja waldorfske pedagogije Davorin Šimunović, ravnateljica Osnovne waldorfske škole Gordana Brzaj i roditelj djece koja pohađaju Školu Iva Merlak.

Djeca danas odrastaju u izuzetno izmijenjenoj sredini kakvu naša civilizacija do sada nije poznavala, stoga se nameću i važna pitanja o odgoju djece i mladih u nadolazećem razdoblju, a waldorfska pedagogija kroz svoj drugačiji pristup odgoju i obrazovanju nudi odgovore za sadašnji trenutak i za daljnju održivost razvoja civilizacije općenito, rečeno je na konferenciji.

Waldorfski odgajatelji i učitelji u Hrvatskoj prije svega moraju zadovoljiti standardne državne kriterije za obavljanje djelatnosti, odnosno imati visokoškolski stupanj edukacije, a potom i dodatnu trogodišnju edukaciju koju u Hrvatskoj vodi i organizira Institut za waldorfsku pedagogiju, neovisna i neprofitna udruga koja se bavi razvojem waldorfske pedagogije.

Većina programa Dana waldorfske pedagogije bit će održana u Osnovnoj waldorfskoj školi (Zametska 6) prema sljedećem rasporedu:

  • Ponedjeljak, 27. veljače, Dan waldorfske pedagogije u Republici Hrvatskoj: 18 sati, prezentacija „Waldorf 100“,
  • Utorak, 28. veljače: 18 sati, predavanje „Znate li osjetilno-motorički profil svoga djeteta?“
  • Srijeda, 1. ožujka: 17.30 sati, lutkarska predstava „Mali pomagači“
  • Četvrtak, 2. ožujka: od 10 do 11 sati, radionica „Oblikovanje loptica tehnikom mokrog filcanja“ u Dječjem vrtiću Rijeka – PPO Bulevard te u 18 sati, pričaonica bajki i Waldorfska igraonica za mame i bebe 0 – 3 godine
  • Petak 3. ožujka: od 8 do 12 sati, Dan otvorenih vrata Osnovne waldorfske škole u Rijeci

Više informacija može se dobiti u Osnovnoj waldorfskoj školi u Rijeci (e-mail info@waldorf-rijeka.hr, telefon 091 648 3501).

U rujnu 2019. godine obilježavat će se stogodišnjica početka rada prve waldorfske (Rudolf Steiner) institucije u svijetu. Prva waldorfska škola otvorena je u Stuttgartu, a danas u svijetu ima 1080 waldorfskih škola i 1843 waldorfska vrtića. Upravo je potreba promocije waldorfske pedagogije dovela do inicijative i pokretanja velikog internacionalnog projekta Waldorf 100