Kvarner će imati najdužu žičaru u Europi

12.02.2019.

Potpisan ugovor o izradi glavnog projekta žičare na Učku

Direktor tvrtke Žičara Učka Milorad Stanić i predsjednik uprave Dalekovod-projekta Davor Đurđević potpisali su danas Ugovor o izradi glavnog projekta žičare na Učku s pripadajućom infrastrukturom i geomehaničkim istražnim radovima, vrijedan gotovo 2,5 milijuna kuna.

Potpisivanje se održalo u nazočnosti župana Zlatka Komadine u sjedištu Primorsko-goranske županije, koji je tom prilikom rekao da je žičara na Učki nešto što se izvrsno uklapa u valorizaciju Učke i u turističkom i u zaštitarskom smislu.

Žičara od Medveje do vrha Vojaka bila bi dugačka gotovo 4700 metara i od polazne do završne postaje najduža u Europi. Imala bi pet stupova i veliki raspon između prvoga i drugog stupa od kilometra i pol, što predstavlja iznimno zahtjevan građevinski poduhvat i u tom smislu vrlo odgovoran zadatak u samom projektiranju.

"Tih 1500 metara raspona je zapravo vožnja, mogli bismo reći i trominutni let budućih gostiju na ovoj destinaciji na visini od preko 100 metara što će zasigurno kreirati novi, sam po sebi društveni turistički proizvod (…) koji će omogućiti rebrendiranje cijele destinacije Kvarnera“, rekao je Stanić.

Rok za izradu glavnog projekta i ishođenje građevinske dozvole je 150 dana, što znači da bi tijekom ljeta žičara s građevinskom dozvolom mogla biti spremna za izgradnju.

Župan Komadina također je dodao će se potpisivanjem ugovora za izradu glavnog projekta omogućiti njegovo kandidiranje za fondove Europske unije, a nada se da će se u novom Operativnom programu "Konkurentnost i kohezija" omogućiti i kandidiranje žičara.

Na potpisivanju ugovora bili su i gradonačelnik Opatije Ivo Dujmić te zamjenik načelnika Općine Lovrana Toni Družeta.

Tagovi:
Sviđa se korisniku:

Ukupno <3: 1