Pecotićeva "Zavičaju, tebi" županijska himna

07.04.2011.

Poslušajte himnu Primorsko-goranske županije

Skupština Primorsko-goranske županije na današnjoj je sjednici prihvatila skladbu "Zavičaju, tebi" skladatelja Ante Pecotića za županijsku himnu.

PGZ-Himna

Vijećnicima je puštena demo-snimka pjesme u izvedbi Marka Tolje i Vanne.

Svečana pjesma je izabrana na javnom natječaju između 31 prispjele skladbe. O izboru skladbe odlučilo je deveteročlano povjerenstvo s dožupanicom Nadom Turina-Đurić na čelu.

Povjerenstvo je ocijenilo da ta skladba tekstom i melodijom najbolje oslikava značajke županije. "Pjesma niže reprezentativne toponime Primorsko-goranske županije predstavljajući tradiciju i kulturu našega kraja. Po glazbenoj formi i melodioznosti odabrani prijedlog se najbolje uklapa u okvire svečane pjesme. Pjesma je prikladna za različite vokalne i/ili instrumentalne izvedbe", navodi se u ocjeni povjerenstva.

Županija će otkupiti autorska prava svečane pjesme za 50.000 kuna.

Za prvu županijsku himnu prije dvije godine bila je odabrana popularna pjesma "Mom zavičaju" pokojnog Vjekoslava Kneževića, ali s promijenjenim tekstom kako bi se spomenuo i gorski dio županije jer je u izvornu tekstu riječ samo o primorju. Nakon žestokih reakcija javnosti zbog zadiranja u autorska prava taj je prijedlog odbačen pa je raspisan javni natječaj za novu skladbu.

Poslušajte himnu Primorsko-goranske županije:

Tagovi:
Sviđa se korisniku:

Ukupno <3: 5