PU primorsko-goranska

10.11.2017.

Policija apelira na sudionike u prometu – poštujte propise

Autor: PU Primorsko Goranska

Tijekom deset mjeseci 2017. godine zabilježeno je 2.695 prometnih nesreća što je više za 181 nesreću ili 7,2% u odnosu na deset mjeseci 2016. godine, kada je zabilježeno 2.514 prometnih nesreća.

Promet, rijecka zaobilaznica / Foto: Goran Grudić, MojaRijeka.hr

Najveći broj prometnih nesreća, odnosno 76,8 % odnosi se na one u kojima je počinjena samo materijalna šteta, dok je u 23,2 % prometnih nesreća bilo  ozlijeđenih osoba. U istom razdoblju u nesrećama je smrtno stradalo 20 (u prvih deset mjeseci 2016. godine - 12) osoba, teško je ozlijeđeno njih 179 (219), a lakše 578 (587) osoba. Pod utjecajem alkohola sudjelovalo je 335 ili 6,5% (323 ili 7,2%) sudionika.

Iz gore navedenog proizlazi pogoršanje stanja sigurnosti cestovnog prometa na području PU primorsko goranske i to u pogledu prometnih nesreća sa smrtnom posljedicom. Negativan trend kada su u pitanju ove prometne nesreće nastavio se i u studenom kada su smrtno stradale još 2 osobe, tako da povećanje broja smrtno stradalih osoba u odnosu na isto razdoblje 2016. godine iznosi 83,3%.

Provedenom analizom prometnih nesreća s poginulim osobama utvrđena je prisutnost alkohola kod 61,1% sudionika, koji su su i odgovorni za nastanak prometnih nesreća s poginulim osobama. Nadalje, valja istaknuti da su 10 smrtno stradalih ili 45,5%, osobe starije od 65 godina života. Od 22 ukupno smrtno stradale osobe 10 je vozača osobnog automobila, 6 pješaka, 3 vozača motocikala i vozač mopeda te 2 putnika u osobnom vozilu.

Najveći broj ovih nesreća dogodio se zbog ljudske pogreške, a dominantni uzroci nesreća su vožnja pod utjecajem alkohola, vožnja nepropisnom ili neprilagođenom brzinom, nepoštivanje prednosti prolaza vozila te naleti na pješake.

Radi zaustavljanja nepovoljnog trenda, Policijska uprava primorsko – goranska će tijekom studenog i prosinca provoditi ciljane preventivno-represivne aktivnosti usmjerene na suzbijanje prekršaja koji u značajnijoj mjeri utječu na sigurnost cestovnog prometa, odnosno pojačano nadzirati i sankcionirati alkoholiziranosti vozača, korištenje sigurnosnog pojasa i mobitela te imajući u vidu predstojeće vremenske uvjete, aktivnosti usmjeriti prema najranjivijim sudionicima u prometu odnosno pješacima.

S obzirom da se najteže prometne nesreće u kojima stradavaju pješaci, u pravilu događaju u ranim jutarnjim te poslijepodnevnim satima kad je smanjena vidljivost, apeliramo na sve sudionike u prometu da povećaju oprez, poglavito u zonama pješačkih prijelaza, većih trgovačkih centara, škola i drugih mjesta gdje se može očekivati veći broj pješaka.

Svjesni činjenice kako je aktivnost prometne policije samo jedan od čimbenika kojim se može utjecati na smanjenje broja prometnih nesreća i njihovih posljedica te da se primjerena sigurnost u cestovnom prometu ne može ostvariti isključivo i samo poduzimanjem mjera policije, ovom prilikom upozoravamo sve sudionike u prometu, a posebice vozače da se pridržavaju prometnih propisa.

Tagovi: