Najavljen trodnevni program

19.03.2019.

Pod sloganom "Voda za sve" u Rijeci se i ove godine obilježava Svjetski dan voda

Povodom obilježavanja Svjetskog dana voda (22. ožujka), koji se ove godine obilježava pod sloganom „Voda za sve – nikoga ne smijemo ostavit po strani“, KD Vodovod i kanalizacija i ove godine u suradnji s Gradom Rijeka te gradskim institucijama i organizacijama, priprema višednevne manifestacije i kulturno-edukativne aktivnosti, u koje su se uključili učenici riječkih osnovnih škola te studenti Akademije primijenjenih umjetnosti Rijeka.

Program obilježavanja Svjetskog dana voda započinje u srijedu, 20. ožujka, u Mjesnom odboru Luka (Verdijeva 11), gdje će se od 8 do 13 sati za učenike od 4. do 6. razreda osnovnih škola Brajda, Dolac i Nikola Tesla održati prigodni program. Program se sastoji od kratkog predavanja „Rijeka je voda, voda je riječka voda“, predstavljanja kratkometražnog film “Riječka voda“ polaznika filmske radionice Doma Mladih, pod mentorstvom profesora Josipa Šarlije, likovne radionice s izradom zajedničkog rada svih polaznika radionice, interaktivnog i edukativnog eko kviza „Koliko znaš o vodi“ te dodjele diploma i zahvalnica sudionicima programa.

Sljedeći dan, u četvrtak, 21. ožujka u 12 sati, bit će predstavljena obnovljena vodosprema Podvežica (Ulica Sveti Križ). Riječ je o trećoj obnovljenoj povijesnoj vodospremi u sklopu projekta obnove četiri povijesne vodospreme više od 100 godina starog sušačkog vodovoda i njihova stavljanja u funkciju javnog korištenja. U obnovljenoj vodospremi predstavit će se i dječji radovi polaznika radionice Vodni agent Rijeka, riječkih osnovnih škola Podmurvice, Zamet i Brajda te nastup vokalno instrumentalnog ženskog trija Diversity

U petak, 22. ožujka, u 8 i 30 sati, u Dječjem odjelu Stribor Gradske knjižnice Rijeka (Trg 128. brigade Hrvatske, Rijeka) započet će Pričaonica na temu vode za djecu nižih razreda osnovne škole. Ispred Stribora i na Korzu već u 10 sati kreće bogat zabavno-edukativni program. Tako će se, između ostalog, prikazati kratkometražni film “Riječka voda“ polaznika filmske radionice Doma mladih Rijeka, održati radionica o vodi za grupu učenika Mladih čuvara okoliša Društva naša djeca, provesti uzorkovanje vode te zorno prikazati prirodno pročišćavanje otpadnih voda. Program će završiti nastupom mađioničara Andreja Škedela s dijelom dječjeg programa „Sim Sala Bim“.

U organizaciju događanja uključen je i Nastavni zavod za javno zdravstvo PGŽ, Javna ustanova Priroda te Crveni križ Rijeka - Aktiv KD Vodovod i kanalizacija d.o.o. koji je kroz poruku „Voda je izvor života. darivanje krvi je izvor humanosti“ ukazao na važnost vode i krvi za život.

Također, u sklopu obilježavanja Svjetskog dana voda, od 19. do 25. ožujka u izlozima Grada Rijeke (Korzo 16) bit će izloženi radovi (grafika, strip i ilustracija na temu voda) studenata Akademije primijenjenih umjetnosti Rijeka te fotografije Mladih čuvara okoliša Društva Naša djeca.