Od ponedjeljka, 15. rujna 2014. godine počinje izdavanje Rijeka City Card kartice za osobe starije od 65 godina

15.09.2014.

Počinje izdavanje gradskih kartica za osobe starije od 65 godina

Umirovljenici dobne skupine 65 plus prepaid karticu mogu zatražiti u jednoj od osam poslovnica Erste banke, na području grada Rijeke te u Opatiji, Viškovu i Matuljima. U razdoblju od ponedjeljka 15. rujna do 15. listopada omogućuje im se da karticu ili izrade odmah u samoj poslovnici ili da u određenim poslovnicama Erste banke predaju Zahtjev za izradu kartice koji potom mogu podići u roku 3 radna dana.

Za izradu 65+ kartice osobe starije od 65 godina trebaju ispuniti zahtjev koji su dobili na svoje adrese te ga donijeti na jednu od lokacija na kojima se izdaju gradske kartice.

Ukoliko se građani odluče za predaju Zahtjeva i dolazak po gotovu karticu, to u Rijeci mogu učiniti u poslovnicama Erste banke na Jadranskom trgu 3 te na Rječini, Fiumara 11, kao i u Opatiji na adresi Vjekoslava Spinčića 3. Građani koji su Zahtjeve predali u riječkim poslovnicama, svoje kartice nakon tri dana mogu podići na Jadranskom trgu 3, dok oni koji su Zahtjeve predali u Opatiji, u opatijskoj poslovnici i podižu kartice.

 

Oni građani koji žele odmah izraditi kartice, to mogu u poslovnici KD Autotroleja na Trgu J. Jelačića 3 te u poslovnicama Erste banke na sljedećim adresama:

-       Savjetodavni centar Rijeka, Jadranski trg 3,  Rijeka

-       Filijala Rječina, Fiumara 11,  Rijeka

-       Filijala Zamet, Petra Jurčića 2a,  Rijeka

-       Filijala Vežica, Kvaternikova 62,  Rijeka

-       Filijala Opatija, Vjekoslava Spinčića 3/2, Opatija

-       Poslovnica Viškovo, Viškovo 90, Viškovo

-       Filijala Matulji, Maršala Tita 9, Matulji.

-       Filijala Potok, Nikole Tesle 11, Rijeka

 

Nakon što dobiju karticu, umirovljenici na nju moraju upisati prava Autotroleja (pokaznu kartu) na prodajnim mjestima Autotroleja (Jelačićev trg 3, Delta b.b. ili u Opatiji Velog Jože 1) ili u poslovnici Erste banke na Jadranskom trgu na šalteru Autotroleja.

 

Od dokumenata je potrebno priložiti osobnu iskaznicu, OIB, zadnji odrezak od mirovine ili zadnju platnu listu za osobe koje su starije od 65 godina, a još uvijek rade, ispunjeni Zahtjev za izdavanje, a u slučaju da ne primaju mirovinu treba donijeti potvrdu od HZMO-a da nemaju primanja. Ako primaju stranu mirovinu, potvrdu iz banke o visini mirovine. Osobe koje imaju Torpedo karticu trebaju donijeti i tu karticu.

 

Isto tako, osobe koje ostvaruju pravo temeljem određenog uvjeta trebaju  donijeti valjanju dokumentaciju (DDK potvrdu o darivanju krvi, Rješenje o ostvarivanju prava na neki od socijalnih uvjeta, Rješenje Centra za socijalnu skrb Rijeka o ostvarivanju prava na doplatak za pomoć i njegu ili prava na osobnu invalidninu i zadnju uplatnicu, Rješenje o ostvarivanju prava na neki od posebnih uvjeta (osobe koje imaju status stradalnika u ratu ili članovi njihovih obitelji hrvatski ratni vojni invalidi i stradalnici Domovinskog rata; udovice ili roditelji umrlih, zatočenih ili nestalih hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata, te ratni i civilni invalidi rata).

 

Izrada kartice stoji 30 kuna, no taj se trošak subvencionira korisnicima iz većine gradova i općina. Tako korisnici iz Grada Rijeke ne plaćaju izradu kartice kao ni korisnici s prebivalištem u većini ostalih jedinica lokalne samouprave u okolici Rijeke.

 

Trošak izdavanja kartice u iznosu od 15 kuna plaćaju korisnici s područja Općine Klana, Općine Vinodolske i Grada Bakra.

 

Korisnici iz Grada Kraljevice i Općine Viškovo s mirovinom do 2000 kuna ne plaćaju izradu kartice dok ostali korisnici s tog područja plaćaju 15 kuna.

 

Gradska kartica ima svoje tri inačice: kreditnu, companion i prepaid. Kreditnu gradsku karticu mogu zatražiti kreditno sposobni punoljetni građani. Companion gradsku karticu mogu za svoje članove obitelji zatražiti osobe koje već posjeduju jednu Diners kreditnu karticu, pa se companion kartica veže na nju. A Prepaid gradsku karticu, karticu crvene boje, mogu zatražiti svi građani bez ikakvih posebnih uvjeta izuzev popunjavanja zahtjeva za izdavanje i prilaganja potrebnih dokumenata. 

 

Prepaid gradska kartica ne obvezuje građane na uplatu financijskih sredstava na karticu da bi se mogle koristiti gradske usluge poput mjesečne pokazne karte i sl. Dakle, ova kartica može funkcionirati i samo kao beskontaktno sredstvo za očitavanje mjesečne pokazne karte u autobusu. Financijska sredstva na nju se uplaćuju jedino ako osoba baš tom karticom želi nešto kupovati, primjerice jednokratnu kartu u autobusu ili proizvode u riječkim trgovinama koje prihvaćaju Diners beskontaktne kartice. Prepaid kartica ne obvezuje ni na kakve uplate. Njena je platna funkcionalnost dana samo kao mogućnost i dodatna pogodnost, bez obaveze aktiviranja te platne funkcionalnosti.