uređena plaža za osobe s invaliditetom spremna za prve kupače

04.06.2014.

Plaži Kostanj i ove godine Plava zastava

Autor: Majda Bembić

U Informativnom centru Grada Rijeke održana je konferencija za medije na kojoj su predstavljeni rezultati ispitivanja kakvoće mora na riječkim plažama te je najavljeno podizanje Plave zastave na plaži Kostanj, u petak, 6. lipnja u 10 sati. Kostanj, plaža za osobe s invaliditetom, Plavu zastavu je dobila petu godinu za redom za što je Grad Rijeka nagrađen brončanom plaketom.

14. susret osoba s invaliditetom na invalidskoj plaži Kostanj

O stanju na riječkim plažama i kakvoći mora govorili su Srđan Škunca, pročelnik Odjela za razvoj, urbanizam, ekologiju i gospodarenje zemljištem Grada Rijeke i Ankica Perhat, pročelnica Odjela za zdravstvo i socijalnu skrb.

Kako je istaknula pročelnica Perhat, u infrastrukturu plaže Kostanj, plaže namjenski izgrađene da bude prilagođena potrebama osoba s invaliditetom, ulaže se već dugi niz godina, pa se s upotpunjavanjem sadržaja nastavilo i ove godine. Najveći novitet ove godine je nabavljanje rampe za spuštanje osoba s invaliditetom u more čiju su nabavku s 50 000 kuna sufinanciralo Ministarstvo branitelja. Kako bi se osobama s invaliditetom omogućio što lakši odlazak na plažu, u ljetnim mjesecima Autotrolej za njih organizira poseban prijevoz, osoba samo treba nazvati i dogovoriti vrijeme kada da se dođe po nju, i kako je rekla Perhat, ova je usluga od strane korisnika s invaliditetom dosta korištena. Osim plaže Kostanj, i plaža Ploče, također je prilagođena za korištenje osobama s invaliditetom.

Govoreći o plaži Kostanj, pročelnik Škunca je rekao kako se s obzirom da dobru prihvaćenost i iskorištenost plaže Grad sprema pristupiti izradi dokumentacije  za njezino proširenje. Podizanjem Plave zastave na ovoj plaži obilježit će se 5 godina sudjelovanja u istoimenom međunarodnom ekološkom programu zaštite okoliša mora i priobalja. Plava zastava je poznata eko markica kojom se promiču ekološki standardi i standardi kvalitete življenja. Podizanjem ove zastave Kostanj će se naći u društvu 98 hrvatskih plaža i 20 marina na kojim će se ona vijoriti. „Važno je reći da iako na većini riječkih plaža neće biti Plave zastave, to ne znači da na tim plažama kvaliteta mora nije zadovoljavajuća. Naprotiv, uvjeti koje treba zadovoljiti za dobivanje Plave zastave čak su oko 25 posto blaži od normativa nacionalnog zakonodavstva koje ocjenjuje kvalitetu mora na plažama.“ Govoreći o kvaliteti mora, Perhat je objasnila kako je 15. svibnja započelo mjerenje kvalitete mora koje će se provoditi svakih 15 dana, a rezultati će biti objavljeni na stranicama Nastavnog zavoda za javno zdravstvo. Prema trenutno dostupnim podacima kvaliteta mora na većini riječkih plaža ocijenjena je ocjenom izvrstan.