Prigodni program

14.05.2019.

Plavi Mjesec doživite ove subote u Astronomskom centru Rijeka!

Povodom Plavog Mjeseca i 18. obljetnice od otvaranja zvjezdarnice, ove subote, 18. svibnja, u Astronomskom centru Rijeka održat će se prigodni program posvećen Zemljinom prirodnom satelitu.

Zvjezdarnica Astronomskog centra Rijeka

Program započinje u 18 sati projekcijom animiranog filma za djecu „Utrka do Zemlje“ u digitalnom planetariju i nastavlja se u 19 sati filmom „Povratak na Mjesec: zauvijek“. Oba filma sinkronizirana su na hrvatski jezik. Nakon programa u planetariju, budu li povoljne vremenske prilike, od 21 i 30 sati u zvjezdarnici će se Mjesec moći pogledati i kroz teleskop.

Plavi Mjesec, pojava koja se događa otprilike svake dvije ili tri godine, zapravo je naziv za drugi po redu puni Mjesec u jednom kalendarskom mjesecu.

Zvjezdarnica Astronomskom centra Rijeka otvorena je 18. svibnja 2001. godine, a njenim teleskopom MEAD LX 200 otkrivene su dvije promjenjive zvijezde čime je upisana u povijest astronomije.

Cijene ulaznica za planetarij iznose: 20 kuna za odrasle; 10 kuna za djecu, studente, umirovljenike i osobe s invaliditetom. Cijene ulaznica za zvjezdarnicu: 10 kuna.