Nastavak antistigma kampanje "Stani uz mene"

24.11.2014.

Osnovan Centar za destigmatizaciju i prevenciju duševnih smetnji

U petak 21. studenoga 2014. na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Rijeci osnovan je Centar za destigmatizaciju i prevenciju duševnih smetnji. Centar je svojevrsni nastavak antistigma kampanje "Stani uz mene" koju su proteklu akademsku godinu osmislili i realizirali studenti riječkog Sveučilišta, a predviđen je kao platforma za brojne aktivnosti i inicijative vezane uz promociju duševnog zdravlja, kao i afirmaciju ljudskih prava, s posebnim naglaskom na osobe s iskustvom duševnih smetnji. Za voditelja Centra izabran je Igor Salopek, a uz četrnaest osnivača, Skupštini je nazočio i prodekan Medicinskog fakulteta, prof. dr. sc. Zlatko Trobonjača, koji je izrazio podršku Centru i istaknuo važnost kontinuiranog rada na destigmatizaciji duševnih smetnji.

Centar za destigmatizaciju

Tom prigodom, osnivači su upozorili kako prema procjenama Svjetske zdravstvene organizacije gotovo jedna četvrtina ljudi ima iskustvo duševne smetnje, a pritom su snažno stigmatizirani, ne mogu ravnopravno ostvariti svoja temeljna prava, kvalitetno se educirati, a još teže, naći adekvatno zaposlenje. S druge strane, bilježi se trend porasta oboljenja od duševnih bolesti, poglavito depresije, što je još jedan, dodatni snažni motivator za osnivanje ovog Centra i borbu protiv destigmatizacije.

Od brojnih aktivnosti koje su predložene na Skupštini, uskoro će svakako uslijediti izdavanje i promocija knjige slovenske autorice koja u knjizi piše o svojim iskustvima s duševnom bolesti. Osim toga, već u utorak, 25. studenog, organizira se projekcija filma Daniela Macklera "Otvoreni dijalog". Projekcija će početi u 18 sati u Vijećnici grada Rijeke pa se pozivaju svi zainteresirani građani da se pridruže.